Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lai ierobežotu koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanos, Honkonga aizliegusi lidojumus no astoņām valstīm, slēgusi bārus un sporta zāles un ierobežojusi restorānu darba laiku.

Līdzīgi kā kontinentālā Ķīna arī Honkonga cīņā pret pandēmiju uztur spēkā vienus no stingrākajiem ierobežojumiem pasaulē, tostarp slēgtas robežas, ievesti nedēļām ilgi karantīnas režīmi un tiek veikta masveida testēšana.

Honkongā otrdien tika reģistrēti 114 omikrona paveida gadījumi, no kuriem vairākums tika konstatēti lidostā 21 dienas karantīnas periodā, kas ir obligāts vairumam iebraucēju.

Taču pēdējās dienās atklāts arī neliels omikrona paveida uzliesmojums starp aviokompānijas "Cathay Pacific" darbiniekiem, ka dēļ ieviesti jauni stingri ierobežojumi.

Honkongas līdere Kerija Lama norādīja, ka amatpersonas bažījas, ka omikrona paveids nemanīts izplatās sabiedrībā.

"Mums ir gadījumi, kuru avoti ir identificēti, bet ne inficēšanās ceļš," žurnālistiem sacīja Lama.

Lidojumi no Austrālijas, Kanādas, Francijas, Indijas, Pakistānas, Filipīnām, Lielbritānijas un ASV tiks aizliegti uz divām nedēļām no pusnakts uz sestdienu.

Honkongā tiks atcelti lieli publiski pasākumi un no piektdienas tiks slēgti vairāk nekā desmit veidu uzņēmumi, tostarp bāri, naktsklubi, sporta zāles un skaistumkopšanas saloni.

Restorāni varēs apkalpot apmeklētājus tikai līdz pulksten 18.

Atcelti arī visi braucieni ar kruīza kuģiem. Šodien ostā atgriezās kuģis ar 3700 pasažieriem un apkalpi. Deviņiem no šiem cilvēkiem konstatēti kontakti ar personu, kas saslimusi ar omikrona paveidu, tādēļ visiem, kas atrodas uz kuģa, tiks veikti Covid-19 testi.

Honkongā pandēmijas laikā pat periodos, kad nedēļām ilgi netika konstatēti jauni lokāli Covid-19 gadījumi, maskas bija obligātas un sabiedrībā drīkstēja pulcēties ne vairāk par četriem cilvēkiem un saglabājas kvotas restorānu apmeklētājiem.

Šie ierobežojumi iedragāja tūrisma un viesmīlības sektoru un ierobežoja starptautisko uzņēmumu iespējas savervēt jaunus talantus.

Ēdināšanas sektorā 2020. gads bija vētrains, taču pagājušajā gadā tas lielā mērā atguvās, jo iedzīvotāji aktīvi apmeklēja uz vietējos restorānus un viesnīcas.

Lama paudusi viedokli, ka vispirms jāatjauno ceļošana maršruti ar kontinentālo Ķīnu un tikai pēc tam ar pārējo pasauli. Taču šajā jomā liels progress nav panākts.

Honkongas atvēršanos pasaulei ierobežojis arī fakts, ka tikai 70% Honkongas iedzīvotāju ir devušies saņemt otro Covid-19 vakcīnas devu un veco cilvēku vidū vakcinēties devies vēl mazāks skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!