Foto: EPA/Scanpix/LETA
Honkongā pēc policijas reida un sešu valdes locekļu un redaktoru aresta slēgts vien no pēdējiem prodemokrātiskajiem medijiem "Stand News", ziņo ASV sabiedriskais medijs NPR. Medija vietnē teikts, ka visi darbinieki tikšot atlaisti, bet vietne slēgta.

"Stand News" tika uzskatīts par vienu no pēdējiem brīvajiem vairs tikai formāli autonomās Honkongas medijiem, kas cita starpā nebaidījās kritizēt Ķīnas centrālo valdību. Nesen līdzīgi ar varu tika aizvērts "Apple Daily", kura izdevējs Džimijs Lais un vairāki vadošie redaktori tika apcietināti, bet medija līdzekļi arestēti.

Oficiāli "Stand News" darbība apturēta, policijai izvirzot pret mediju apsūdzības valstij naidīgas informācijas publicēšanā. Vērsties pret mediju Ķīnas centrālajai varai ļāvis pērn pieņemtais nacionālās drošības likums. Sešiem aizturētajiem draud līdz diviem gadiem ilgs cietumsods un ap 5000 Honkongas dolāru (nepilnu 570 eiro) liels naudas sods. Starp sākotnēji aizturētajiem, bet vēlāk atbrīvotajiem bijis arī vadošais redaktors Ronsons Čans, kurš vienlaikus ir arī Honkongas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētājs.

"Stand News" jau iepriekš pēc nacionālā drošības likuma pieņemšanas pameta vairāki redaktori, kā arī medijs atteicās no daļas rubriku.

Žurnālistu asociācija aicinājusi pilsētas vadību aizstāvēt preses brīvību atbilstoši Honkongas konstitūcijai.

Honkonga pēc tam, kad Apvienotā Karaliste 1997. gadā to nodeva Ķīnai atbilstoši abpusējam līgumam saglabāja autonomiju un pretstatā Ķīnai tika pārvaldīta ar demokrātiskām institūcijām. Kopš 2019. gada Ķīnas centrālā vara pamazām faktisko autonomiju teritorijai atņem, tostarp ierobežojusi brīvu vēlēšanu norisi, liegusi pulcēšanās brīvību, likusi novākt centrālajai varai netīkamas prodemokrātisku vēstījumu nesošas skulptūras, kā arī veicina kontinentālās Ķīnas iedzīvotāju pārcelšanos uz Honkongu, tādējādi pārkāpjot ar Lielbritāniju slēgto līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!