Foto: Reuters/Scanpix

Honkongas likumdošanas padomē pirmo reizi ievēlēta jaunu politiķu paaudze, kas aizstāv atšķelšanos no Pekinas varas, liecina vēlēšanu rezultāti.

Rekorddaudz - 2,2 miljoni cilvēku - piedalījās Honkongas likumdošanas padomes vēlēšanās laikā, kad pieaug bažas par Pekinas vēlmi pastiprināt savu varu pusautonomajā pilsētā.

Tā bija lielākā vēlētāju aktivitāte, kopš 1997. gadā Ķīna atguva Honkongu no Lielbritānijas. Pašlaik saspīlējums saistībā ar Pekinas vēlmi pastiprināt savu kontroli pilsētā ir sasniedzis līdz šim nepieredzētu līmeni.

1997.gadā Lielbritānija savu bijušo koloniju atdeva Ķīnai ar norunu, ka tās brīvība būs nodrošināta 50 gadus. Taču tagad pieaug raizes, ka Pekina vairs neievēro norunu, un tā tiek apsūdzēta par jaukšanos daudzās jomās, tostarp politikā, medijos un izglītībā.

Gados jaunie aktīvisti ir īpaši zaudējuši ticību "vienas valsts, divu sistēmu" norunai. 2014. gadā plašos protestos honkongieši neveiksmīgi centās panākt politiskās reformas, un tas radījis uzplaukumu jaunām partijām, kas aicina iegūt lielāku autonomiju. Vēlēšanu rezultāti liecina, ka mandātu saņēmuši četri jaunās paaudzes kandidāti, bet to, visticamāk, iegūs arī piektais kandidāts.

To vidū ir 23 gadus vecais Neitans Lavs, kurš bija 2014. gada "Lietussargu kustības" protestu līderis un savā vēlēšanu apgabalā svētdien notikušajā balsojumā ierindojies otrajā vietā. Katram no pieciem ģeogrāfiskajiem vēlēšanu apgabaliem ir paredzēti vairāki mandāti Honkongas likumdošanas padomē.

Lavs un viņa jaunā partija "Demosisto" aicina rīkot neatkarības referendumu, uzsverot Honkongas iedzīvotāju tiesības izvēlēties, vai viņi vēlas atdalīties no Ķīnas. "Domāju, ka honkongieši patiešām vēlas pārmaiņas," svinot savu uzvaru, sacīja jaunais politiķis. "Jauniem cilvēkiem, runājot par nākotni, ir steidzamības sajūta," viņš piebilda.

Honkongas prodemokrātiskie spēki ir sašķelti starp tiem, kas atbalsta iespējamās neatkarības ideju, un tiem, kas ir atturīgāki pret reiz par tabu uzskatīto jautājumu. Lavs pauda aicinājumu censties rast vienotību.

"Mums ir jābūt vienotiem, lai cīnītos pret [Ķīnas] Komunistisko partiju," viņš paziņoja. Iepriekš jaunais politiķis distancējās no radikālākas "lokālistu" kustības, kurā ir aktīvisti, kas dedzīgi aizstāv neatkarības ideju un iepriekš ir atbalstījuši vardarbību šīs idejas vārdā.

Tieši piecos vēlēšanu apgabalos tiek ievēlēti 35 no 70 Honkongas likumdošanas padomes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!