Foto: AFP/Scanpix/LETA
Honkongā svētdien notiek likumdevēju sapulces vēlēšanas, kurās pretendēt uz mandātiem var tikai Pekinai lojāli kandidāti, turklāt arī tiešā ceļā ievēlamo deputātu skaits samazināts.

Novērotāji prognozē zemu aktivitāti, jo daudzi Honkongas iedzīvotāji pēc demokrātijas atbalstītāju kustības apspiešanas atmetuši cerības par demokrātiskām pārmaiņām.

Pekina iepriekš paudusi, ka tā vēlas, lai Honkongu pārvaldītu tikai "patrioti" - politiķi, kas atbalsta centrālo Ķīnas komunistiskās partijas valdību.

Nacionālais Tautas kongress, Ķīnas ceremoniālā likumdošanas sapulce, piešķīrusi Pekinai simpatizējošai komitejai pilnvaras izraudzīties vēl lielāku Honkongas likumdevēju skaitu, tā samazinot sabiedrības lomu pilsētas pārvaldībā.

Pēc plašajiem 2019.gada vasaras protestiem vēlētāji apgabalu padomju vēlēšanās ievēlēja daudzus prodemokrātiskus kandidātus, šādi paužot opozīciju Pekinai.

Centrālā valdība Pekinā centusies nodrošināt, lai tas neatkārtojas, reformējot vēlēšanu sistēmu.

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem vēlēšanās var kandidēt tikai "patrioti".

Vietu skaits parlamentā palielināts no 70 vietām uz 90, tomēr iedzīvotāji tiešās vēlēšanās ievēlēs tikai 20. Līdz šim tie bija 35.

Vairums vietu likumdevēju sapulcē ir rezervētas Pekinai simpatizējošām komitejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!