Honkongas vadītājs Leuns Čunjins ir pieprasījis demokrātijas atbalsta akcijas dalībniekus "nekavējoties" pārtraukt protesta akciju, bet protestētāji turpina pulcēties ielās, paralizējot daļu pilsētas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdienas naktī desmitiem tūkstoši demonstrantu bloķēja ielas, dziedot dziesmas un izsaucot saukļus. Otrdien ielas ir nosacīti mierīgas, bet tiek prognozēts, ka pūlis sapulcēsies vakarā.

Protestētāji pieprasa, lai Honkongai būtu brīvas tiesības ievēlēt savu līderi, kam iebilst Pekina, kura vēlas vispirms izvērtēt kandidātus.

Protesta akcijas Honkongā notiek jau pēdējās nedēļās, bet sevišķi spēkā tās pieņēmās nedēļas nogalē, kad policija pret demonstrantiem pielietoja asaru gāzi, bet vēlāk policija atsaukta un protestētāji uzvedušies mierīgi. Tomēr akcijas dalībnieki ir bloķējuši svarīgākās pilsētas daļas, slēgtas ir vairākas bankas un skolas.

Aktīvisti vēlas Honkongas izpilddirektora Leuna atkāpšanos no amata, kurš šo prasību ir noraidījis, uzsverot, ka tas būtu "solis atpakaļ", kas nepalīdzēs saglabāt Honkongas tiesības pašai vēlēt savus līderus.

Leuns aicina protestētājus, kuru rindas veido studenti un prodemokrātiskās kustības "Okupē centru" atbalstītāji, izklīst.

""Okupē centru" izveidotāji ir vairākkārt teikuši, ka, ja kustība kļūs nekontrolējama, viņi aicinās to apturēt. Es tagad lūdzu viņus pildīt solījumu, ko tie deva sabiedrībai, un nekavējoties apturēt šo kampaņu," paziņoja Leuns.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Lielbritānija 1997.gada 1.jūlijā nodeva Honkongu Ķīnai, ar nosacījumu, ka pilsētā tiks atļautas daudz lielākas brīvības nekā pārējā Ķīnā. Tas, pagaidām, nodrošina runas brīvību un iespēju pilsētas iedzīvotājiem iesaistīties protestos pret valdību.

Pekina arī solīja 2017.gadā piešķirt Honkongai tiesības organizēt brīvas vēlēšanas, taču šobrīd plāni ir mainījušies.

Jaunais plāns liedz vietējiem iedzīvotājiem izvēlēties savus kandidātus. Paredzēts, ka no sākuma Pekina izvēlēsies divus vai trīs kandidātus, kuri būs jāatbalsta vairāk nekā pusei no tās izveidotās komitejas biedriem. Kad Ķīnas valdība būs izvēlējusies kandidātus, tiks dota iespēja Honkongas iedzīvotājiem izlemt, kuru no trijiem iecelt pilsētas vadītāja amatā.

Studentu vadītas demonstrācijas Honkongā notika visu aizvadīto nedēļu, bet sestdienas naktī protestētāju skaits Honkongas centrā pārsniedza 10 000.

Policija veica 74 arestus, paziņojot, ka demonstrācija ir nelegāla un tās dalībniekiem jāizklīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!