Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna trešdien nobloķējusi BBC mājaslapu, jo internetā nonācis video, kurā Honkongas policija sit roku dzelžos saslēgtu demokrātiski noskaņotu protestētāju.

Šī ir pirmā reize kopš 2010.gada, kad Lielbritānijas raidorganizācijas mājaslapa angļu valodā Ķīnā ir bloķēta pilnībā. Toreiz Ķīna uz vairākām dienām bloķēja BBC interneta vietni pirms Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ķīniešu disidentam Liu Sjaobo.

Savukārt BBC interneta vietne ķīniešu valodā ir bloķēta kopš tās atklāšanas 1999.gadā, izņemot Olimpisko spēļu laikā Ķīnā 2008.gada vasarā.

BBC pasaules ziņu direktors Pīters Haroks paudis viedokli, ka lapa bloķēta ar nolūku.

"BBC nosoda jebkādus mēģinājumus ierobežot piekļuvi ziņām un informācijai, un mēs iebildīsim Ķīnas varas iestādēm," piebilda Haroks. "BBC nodrošina objektīvas un uzticamas ziņas miljoniem cilvēku visā pasaulē, un mēģinājums mūs cenzēt parāda, cik svarīgi ir viņiem nodrošināt precīzu informāciju."

Kā savā tviterkontā atzina BBC Āzija nodaļas vadītājs Džo Floto, Ķīnas autoritātes regulāri bloķē "BBC World", kad tajā tiek ziņots par notikumiem Honkongā.

Ķīnas komunistu valdība agresīvi bloķē interneta vietnes un TV saturu, kā arī komentārus par cilvēktiesībām un kritiku valdībai.

Laikraksts "The New York Times" un ziņu aģentūra "Bloomberg" ir bloķēti jau kopš 2012.gada, kad tajos tika publicēta informāciju par bijušā premjerministra Vena Jiabo un prezidenta Sji Dzjiņpina ģimeņu bagātībām.

Kopš demokrātijas atbalstītāju protestu sākuma Ķīna ir bloķējusi "Facebook", "Youtube", "Twitter" un foto aplikāciju "Instagram".

Internetā nonākušais video radījis sašutumu cilvēktiesību aktīvistos, kuri pieprasa ierosināt lietu pret policistiem. Honkongas policijas priekšnieks atklājis, ka iesaistītie policisti no darba pienākumiem ir atbrīvoti.

Par spīti video pārraidei arī kanālā CNN, Ķīnā tas pagaidām nav nobloķēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!