Foto: AFP/Scanpix

Honkongas valdība trešdien atklāja gaidāmo pilsētas galvas vēlēšanu procedūru, kas neparedz nekādu piekāpšanos demokrātiskajiem spēkiem.

Honkongas administrācijas galvenā sekretāre Kerija Lama pavēstīja, ka pirmās publiskās pilsētas vadītāja vēlēšanas 2017. gadā notiks stingrā saskaņā ar Ķīnas Nacionālā tautas kongresa pagājušā gada augusta lēmumu.

Tas nozīmē, ka balsošanai nododamos kandidātus vispirms apstiprinās Ķīnas valdībai lojāla komiteja. Šis lēmums pagājušā gada beigās izraisīja vairāk nekā divus mēnešus ilgus protestus Honkongas ielās.

Lama skaidroja, ka vēlētāji 2017. gadā varēs izraudzīties sev tīkamāko no diviem vai trijiem kandidātiem, kurus iepriekš būs izvirzījusi 1200 locekļu komiteja. Viņa norādīja, ka tā atspoguļos Pekinas kontrolētās vēlēšanu komitejas, kas līdz šim izraudzījās pilsētas vadītāju, viedokli.

Lielākā daļa demokrātiski noskaņoto deputātu pēc Lamas runas pameta sanāksmi.

"Demokrātijas atbalstītāji vēlētos stingri nosodīt valdību," sacīja viens no izgājušajiem deputātiem Alans Leongs. "Mēs organizēsim kampaņu, lai pretotos šim priekšlikumam, un mēs aicināsim Honkongas sabiedrību turpināt cīnīties par patiesi vispārējām vēlēšanu tiesībām," sacīja deputāts.

Demokrātiski noskaņotajiem deputātiem bija plakāti vai T-krekli ar dzeltenu "X", kas simbolizē viņu ieceri bloķēt priekšlikumu, kad tas nākamajos mēnešos tiks nodots likumdevēju balsojumam.

Valdības ēkas ārpusē bija sapulcējušies protestētāji, kuri pieprasīja "patiesas vispārējas vēlēšanu tiesības" un nesa dzeltenus lietussargus, kas ir kustības simbols.

Viņiem pretī nostājās valdību atbalstošie protestētāji, kas vicināja milzīgus Ķīnas karogus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!