15. februāra rītā prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Horļivkā zem automašīnas ievietota spridzekļa eksplozijā cietis viens no tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" (DTR) separātistu līderiem – "tautas milicijas" bataljona komandieris ar segvārdu Garais (Длинный), atsaucoties uz vietējo iestāžu paziņojumu, vēsta "Currenttime".

Pirmā bataljona komandieris Garais, kura vārdu DTR Informācijas ministrija neatklāj, atradies sprādzienā cietušajā automašīnā kopā ar savu meitu, kuru viņš vedis uz skolu. Abi divi nogādāti slimnīcā.

Separātistu pārstāvji notikušajā vaino Ukrainas spēkus, norādot, ka Garā spridzināšana bijusi Kijevas atriebība par trīs tās karavīru bojāeju mīnas sprādzienā pagājušajā nedēļas nogalē.

Spridzināšanas uzbrukumi pret prokremlisko kaujinieku komandieriem un līderiem Kijevas nekontrolētajā Ukrainas daļā ir notikuši arī iepriekš. Kaujinieki tradicionāli tajos vaino Ukrainas specdienestus, lai gan vērotāji neizslēdz versiju par separātistu savstarpējo rēķinu kārtošanu vai Krievijas specdienestu iesaisti.

Starp skaļākajiem atentātiem ir DTR līdera Aleksandra Zaharčenko nogalināšana sprādzienā kafejnīcā "Separs" Doņeckā 2018. gada 31. augustā.

Foto: Sputnik/Scanpix

2017. gada februārī savā kabinetā tika nogalināts kaujinieku komandieris Mihails Tolstihs – plašāk pazīstams ar kaujas segvārdu Givi. Givi kabinetā tikusi iešauta "Šmeļ" raķete.

Foto: AFP/Scanpix

Savukārt vēl pirms gada sprādzienā savas mājas liftā tika nogalināts Givi draugs Arsēnijs Pavlovs jeb Motorola. Gan Givi, gan Motorola bieži gozējās kameru priekšā un bija sava veida prokremlisko kaujinieku sejas.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

2014. gada pavasarī Krievija okupēja Ukrainas Krimas pussalu, kam sekoja Krievijas apbruņoto kaujinieku izraisīti nemieri valsts austrumos. Promaskaviskie spēki ir pārņēmuši atsevišķas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijas, kurās nodibinātas tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!