Foto: AFP/Scanpix

Horvātija pirmdien lūdza Eiropas Savienībai (ES) materiālu palīdzību, tostarp gultas un teltis, lai risinātu problēmas, kuras radījis uz Rietumeiropu ceļojošo imigrantu pieplūdums.

Eiropas Komisija (EK) pirmdien ziņoja, ka Zagreba aktivizējusi ES civilās aizsardzības mehānismu, kas izveidots dalībvalstīm un dažām kandidātvalstīm, lai tās katastrofas gadījumā varētu saņemt nefinansiālu materiālo palīdzību.

"Horvātija lūgusi materiālo atbalstu, tostarp ziemas teltis, gultas, segas, matračus un sanitāro aprīkojumu," paziņojumā norādīja EK.

Rietumbalkānu migrācijas ceļš stiepjas no Turcijas piekrastes pāri Grieķijai uz Maķedoniju, Serbiju, Horvātiju un Slovēniju, un tālāk uz Austriju.

Slovēniju krīze patlaban skārusi vissmagāk, jo tā ir neliela valsts. Tā civilās aizsardzības mehānismu aktivizēja jau 22. oktobrī. Līdzīgi pēc palīdzības vērsās arī Čehija un Ungārija.

Horvātijas lūgums sekoja ES un Balkānu līderu sanāksmei nedēļas nogalē, kurā tika solīts stingrāk kontrolēt imigrantu plūsmu, kā arī sagatavot mitekļus bažās, ka cilvēki ziemas aukstumā varētu iet bojā.

Saskaņā ar pirmdienas policijas datiem Horvātija kopš septembra vidus līdz svētdienas pusnaktij bija uzņēmusi 256 255 imigrantus. Pirms 16. septembra lielākā daļa ieceļotāju devās uz Austriju cauri Ungārijai, kura savas robežas slēdza.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!