Foto: AP/Scanpix/LETA

Horvātija no Izraēlas par 2,9 miljardiem kunu (390 miljoniem eiro) iegādāsies 12 lietotus iznīcinātājus "F-16", ceturtdien paziņojis valsts premjerministrs Andrejs Plenkovičs.

"Lidmašīnas tiks piegādātas pilnībā pielāgotas NATO standartiem, un izmaksas iekļauj visu, kas nepieciešams, lai lidmašīnas izmantotu 25 gadus," paziņoja Plenkovičs pēc valdības vienbalsīga izteiktā atbalsta lidmašīnu iegādei.

"Šī ir vēsturiska diena Horvātijas gaisa spēkiem un ieguldījums Horvātijas Republikas drošībā," norādīja Horvātijas aizsardzības ministrs Damirs Krstičevs.

Vienošanās par modernizēto iznīcinātāju "F-16 Barak" iegādi ietver arī Horvātijas pilotu apmācību Izraēlā, lidmašīnu bruņojumu, apmācību simulatoru un būvniecības darbus Horvātijas militārajās lidostās un to aprīkošanu.

Summa Izraēlai tiks pārskaitīta desmit ikgadējās iemaksās. Šis ir Horvātijas lielākais militārais iepirkums kopš atdalīšanās no Dienvidslāvijas 1991. gadā.

Horvātija pēdējā laikā iesaistījusies nelielā bruņošanās sacensībā ar Serbiju, kura nesen no Krievijas saņēma sešas lietotus iznīcinātājus "MiG-29".

Horvātija kopš 2008. gada ir NATO dalībvalsts, bet kopš 2013. gadā tā ir arī Eiropas Savienībā (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!