Foto: AFP/Scanpix

Pakļaujoties Briseles sankciju draudiem, Horvātija trešdien piekāpusies strīdā ar Eiropas Savienību (ES) un paziņojusi, ka tā pilnībā ievēros bloka tiesību aktus par noziedznieku izdošanu.

"Horvātija garantēs, ka tās likumi par tiesisko sadarbību atbilst kopienas kritērijiem, par kuriem tika panākta vienošanās iestāšanās sarunās," vēstulē Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu apliecinājis Horvātijas premjerministrs Zorans Milanovičs.

ES vēl pirmdien draudēja Horvātijai, ka varētu tikt apturēta daļa Zagrebai paredzētā finansējuma, jo Horvātija tikai trīs dienas pirms pievienošanās blokam veikusi izmaiņas likumos par izdošanu.

Izmaiņās paredzēts, ka Horvātijai nav jāizdod cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par noziegumiem, kas pastrādāti pirms 2002.gada, kad tika ieviesta Eiropas aresta ordera sistēma, kura regulē izdošanas kārtību ES dalībvalstu starpā.

EK ir saņēmusi Horvātijas vēstuli, kas "norāda uz konstruktīvu pieeju" ES un tās 28.dalībvalsts strīdam, apliecināja ES tieslietu komisāres Viviānas Redingas preses sekretāre Mina Andrejeva.

"Mēs pozitīvi novērtējam šo konstruktīvo pieeju, un mēs patlaban uzturam kontaktus ar Horvātiju, lai redzētu, vai tam seko drīzi likumdošanas soļi", lai šo problēmu atrisinātu.

Vienlaikus EK "gatavo atbilstošus soļus, kas varētu tikt īstenoti septembra sākumā", ja Zagreba tomēr nepakļausies ES prasībām, norādīja Andrejeva.

Horvātija, jūnijā veikusi izmaiņas savos izdošanas likumos, noraidīja Vācijas prasību izdot bijušo spiegu Josipu Perkoviču, kas ir apsūdzēts saistībā ar kādu vēl komunistu varas laikā pastrādātu slepkavību.

Redinga pagājušajā mēnesī Horvātijas medijiem skaidroja, ka "vienpusēju izmaiņu veikšana vienā no svarīgākajiem ES tiesību aktiem dažas dienas pirms pievienošanās ir arī uzticības pārkāpums", ne tik vien tiesību normu pārkāpums.

Horvātijas Tieslietu ministrija savukārt norādīja, ka Čehija, Luksemburga un Francija arī veikušas izmaiņas Eiropas aresta ordera sistēmā.

Tomēr EK uzstāja, ka Horvātijai par to tad vajadzēja konsultēties ar Briseli iepriekš iestāšanās sarunu gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!