Horvātija parakstīja starpvaldību vienošanos ar Krieviju par pievienošanos gāzes vada "South Stream" būvniecības projektam, vēsta "RIA Novosti".

Dokuments, kas paredz sadarbību gāzes vada būvniecībā un ekspluatācijā Horvātijas teritorijā, tika parakstīts Maskavā, klātesot abu valstu valdību vadītājiem.

Iepriekš šādas vienošanās Krievija parakstīja ar Bulgāriju, Serbiju, Grieķiju un Slovēniju. Plānota vienošanās parakstīšana arī ar Austriju.

Horvātija patērē aptuveni 3,2 miljardus kubikmetru gāzes gadā. 60% gāzes patēriņa valsts nodrošina pati, bet 40% tiek eksportēti no Krievijas.

Kā vēstīts, "South Stream" ir viens no galvenajiem Krievijas gāzes tranzīta projektiem. To īsteno Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" kopā ar Itālijas kompāniju ENI. Šis projekts paredz būvēt gāzesvadu, apejot Ukrainu, Melnajā jūrā no Krievijas uz Bulgāriju ar atzariem uz Austriju un Itāliju.

Gāzes vada maršruts vēl nav precīzi noteikts. Tiek plānots, ka tā caurlaidība veidos 63 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Projekta vērtība ir 20 miljardi eiro (14 miljardi latu).

"South Stream" tiek uzskatīts par konkurentu Eiropas Savienības atbalstītajam "Nabucco" gāzes vadam. Pa "Nabucco" dabas gāze no Kaspijas jūras baseina tiks piegādāta Eiropai, apejot Krievijas teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!