Horvātijā trešdien sāka atrakt masu kapu Slavonijas austrumos, kur, domājams, apbedīti vairāki desmiti civiliedzīvotāju, kas gājuši bojā 1991.gadā, kad Vukovaras pilsētu ieņēma serbi.
Četru nogalināto mirstīgās atliekas atrastas kādā lauku saimniecībā uz ziemeļrietumiem no Vukovaras, valsts bezvēsts pazudušo personu biroja vadītājs Ivans Grujičs sacīja sarunā ar aģentūru "Hina".

Vukovarā notika smagākās kaujas Horvātijas neatkarības kara laikā no 1991. līdz 1995.gadam, kad Dienvidslāvijas armija un serbu kaujinieki trīs mēnešus turēja aplenkumā un bombardēja pilsētu, cenšoties to ieņemt.

Rakšanas darbi, kurus uzraudzīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas amatpersonas, notiks aptuveni desmit dienas. Nogalināto mirstīgās atliekas nogādās Zagrebā, kur tiks veikta līķu sekcija, stāstīja Grujičs.

Pēc viņa teiktā, upuri uz šo vietu nogādāti ar autobusu 1991.gadā pēc tam, kad serbu kaujinieki, kurus atbalstīja Dienvidslāvijas armija, bija iegājuši Vukovarā.

ANO Starptautiskā tiesa bijušās Dienvislāvijas kara noziegumu lietās izvirzījusi apsūdzības trim Dienvidslāvijas armijas virsniekiem par noziegumiem Vukovarā. Viens no smagākajiem viņiem inkriminētajiem noziegumiem ir pacientu nogalināšana galvenajā slimnīcā. Visi trīs apsūdzētie joprojām atrodas Dienvidslāvijā.

Starptautiskais kara tribunāls Hāgā ir informēts par masu kapa atrakšanu Vukovarā, informēja Grujičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!