Foto: Reuters/Scanpix
Horvātijas prokurori piektdien paziņoja, ka sākta jauna izmeklēšana pret bijušo premjerministru Ivo Sanaderu saistībā ar apsūdzībām nelikumīgu maksājumu pieņemšanā no Austrijas bankas.

Sanaders tiek turēts aizdomās par simtiem tūkstošiem dolāru liela kukuļa pieņemšanu Austrālijas šiliņos no bankas "Hypo Group Alpe Adria" (HGAA) deviņdesmito gadu sākumā, kad viņš kā ārlietu ministra vietnieks piedalījās Horvātijas valdības un bankas sarunās, teikts prokuratūras biroja paziņojumā.

"Summa viņam tika samaksāta pēc darījuma noslēgšanas HGAA un Horvātijas valdības starpā par 140 miljonu šiliņu aizdevumu," paziņoja prokuratūra.

Rezultātā Sanaders ieguva "nelikumīgu peļņu vismaz 3,5 miljonu Horvātijas kunu (aptuveni 332 000 latu) apmērā". Vienošanās par šādu summu tika panākta laikā starp 1993.gada rudeni un 1995.gada martu, pavēstīja prokurori.

Kā jau ziņots, Sanaders, kurš Horvātijas valdību vadīja no 2003. līdz 2009.gadam, tika aizturēts pērnā gada decembrī Austrijā, pamatojoties uz Horvātijas izdoto starptautisko aresta orderi.

Viņš tiek turēts aizdomās par krimināli sodāmu darbību pastrādāšanu, varas ļaunprātīgu izmantošanu un miljoniem eiro piesavināšanos no valsts vadītajām firmām, aizsegam izmantojot kādu vietējo mārketinga kompāniju.

Savukārt Austrijā 57 gadus vecais politiķis tiek turēts aizdomās par naudas atmazgāšanu.

Pats Sanaders atkārtoti noliedzis vietējās preses apgalvojumus, ka viņš saņēmis nelikumīgus maksājumus no skandālā ierautās HGAA, kas deviņdesmitajos gados izpletās Balkānos.

Bankas bijušais vadītājs Volfgangs Kulterers tika arestēts pagājušā gada augustā, un pret viņu Austrijā uzsākta izmeklēšana par sazvērestību, krāpšanu, svešu līdzekļu piesavināšanos, naudas atmazgāšanu un grāmatvedības datu viltošanu.

Briseles ciešā uzraudzībā Zagreba pēdējo gadu laikā pastiprinājusi cīņu pret korupciju, sevišķi augstākajos līmeņos, un 2012.gadā cer pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Sanaders pašreiz atrodas apcietinājumā Austrijā, un šomēnes tiesai būs jāizlemj, vai paturēt viņu apcietinājumā, tādējādi vēl uz laiku atliekot viņa izdošanu Horvātijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!