Pirmdien Horvātijā sākās valsts prezidenta vēlēšanu pēdējā kārta, kurā tiks izraudzīts nesen mirušā Horvātijas prezidenta Franjo Tudžmana pēctecis. Abi prezidenta amata kandidāti atbalsta Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai un NATO.
Priekšvēlēšanu aptaujās tiek prognozēts, ka centrists Stipe Mesičs vēlēšanās gūs pārsvaru pār savu sāncensi - Sociālliberālās partijas līderi Draženu Budisu.

Vēlēšanu iecirkņi Horvātijā sāka darbu pulksten 7 un būs atvērti līdz pulksten 19, bet pirmie oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti ap pusnakti.

65 gadus vecais Mesičs ieguvis vēlētāju atbalstu ar savu pievilcīgo populismu un vēlēšanu iepriekšējā kārtā 24.janvārī pieveicis deviņus konkurentus, iegūstot 41,64 procentus vēlētāju balstu. Taču Mesičam neizdevās iegūt absolūto balsu vairākumu, kas bija nepieciešams tūlītējai uzvarai.

51 gadu vecais Budisa ir bijušais bibliotekārs, un viņa izturēšanās sabiedrībā ir oficiālāka, tāpēc viņš negūst tik lielas vēlētāju simpātijas. Taču vēlēšanu iepriekšējā kārtā viņš ieguva 28 procentus balsu, kas ļauj viņam piedalīties vēlēšanu izšķirošajā kārtā.

Abi kandidāti sola uzlabot Horvātijas starptautisko statusu, ierobežot prezidenta pilnvaras, pārtraukt iejaukšanos kaimiņvalsts Bosnijas lietās un sadarboties ar Horvātijas jauno centriski kreiso valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!