Svētdien notikušajā Horvātijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis opozīcijā esošo sociāldemokrātu (SDP) kandidāts Ivo Josipovičs, iegūstot vairāk nekā 60% balsu, pirmdien paziņoja Vēlēšanu komisija.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem pēc 99,62% balsu saskaitīšanas Josipoviču atbalstījuši 60,29% vēlētāju, bet viņa sāncensi - neatkarīgo kandidātu Zagrebas mēru Milanu Bandiču - 39,71%.

Pēc rezultātu paziņošanas Josipovičs atbalstītājiem solīja strādāt taisnīgas valsts vārdā, godinot Eiropas vērtības.

"Es vēlos eiropeisku Horvātiju, Horvātiju, kas būs viena no zvaigznēm pie Eiropas debesīm, ne tikai ar dalību Eiropas Savienībā, bet arī ar vērtībām, kas mums ir svarīgas, - demokrātiju, brīvību, cilvēktiesībām, likuma varu, minoritāšu tiesībām [un] reliģisko brīvību," uzsvēra vēlēšanu uzvarētājs.

"Šovakar uzvarētājs ir jebkurš šīs valsts pilsonis, jo es patiesi uzskatu, ka mēs visi vēlamies labāku un godīgāku Horvātiju (..). Mēs visi vēlamies dzīvot valstī, kur par darbu pienākas atalgojums un noziegumi tiek sodīti, valstī, kurā valda sociālā drošība un taisnīgums," paziņoja Josipovičs.

52 gadus vecais tiesību zinātņu profesors un akadēmiskās mūzikas komponists Josipovičs sola vest "stingru un bezkompromisa cīņu ar korupciju", kas izvirzīta par būtiskāko kritēriju Horvātijas uzņemšanai Eiropas Savienībā (ES).

Zagreba cer, ka spēs kļūt par bloka 28.dalībvalsti jau 2012.gadā, tātad nākamā prezidenta pilnvaru termiņa laikā.

Josipovičs būs Horvātijas trešais prezidents kopš neatkarības iegūšanas 1991.gadā. Viņš solījis izvest valsts ekonomiku no lejupslīdes.

Bezdarba līmenis Horvātijā ir aptuveni 16%, savukārt valsts ārējais parāds sasniedz gandrīz 94% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Horvātijas premjerministre Jandranka Kosora pirmdien atzinīgi novērtēja vēlēšanu iznākumu un solīja sadarboties ar Josipoviču.

"Es uzskatu, ka sadarbība starp jauno prezidentu un valdību nāks par labu visiem pilsoņiem," žurnālistiem pavēstīja Horvātijas Demokrātiskās savienības (HDZ) priekšsēdētāja.

Josipoviču ar uzvaru apsveica arī Horvātijas serbu līderis Milorads Pupovačs.

"Josipovičs ir tas cilvēks, kas Horvātijai vajadzīgs, lai turpinātu cīņu pret korupciju, reformas tieslietās un ekonomikā, lai pievienotos ES un sakārtotu attiecības ar kaimiņvalstīm, galvenokārt Serbiju," vietējie mediji citē Pupovača teikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!