Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips pirmdien hospitalizēts urīnpūšļa infekciju, tādēļ neapmeklēs karalienes 60.valdīšanas gadadienai veltītos pasākumus, paziņoja britu karaļnams.

"Princis Filips slimnīcā paliks pāris dienas uz novērošanu," teikts Bekingemas pils izplatītajā paziņojumā. "Saprotams, ka viņš ir bēdīgs, ka nevarēs apmeklēt šī vakara Dimanta jubilejas koncertu un rītdienas pasākumus," piebilsts karaļnama paziņojumā.

90 gadus vecais Edinburgas hercogs svētdien piedalījās flotiles parādē pa Temzu, kopā ar Elizabeti II sveicot skatītājus Temzas krastos īpaši būvētajā sarkanā un zelta krāsā rotātajā baržā "Spirit of Chartwell", kas atradās vairāk nekā 1000 peldlīdzekļu lielās flotiles priekšgalā.

Pirmdien Bekingemas pils dārzā notiek pikniks 12 tūkstošiem viesu, bet pēc piknika Bekingemas pils pagalmā sāksies koncerts, kuru vadīs dziedātājs Gerijs Bārlovs, pulcinot tādas pasaulslavenas mūzikas zvaigznes kā Eltons Džons, Pols Makartnijs, Stīvijs Vonders, Robijs Viljams, Enija Lenoksa, Kailija Minoga, Toms Džonss un daudzas citas.

Februārī apritēja 60 gadu kopš Elizabetes II uzkāpšanas tronī.

Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju.

Ar savu nākamo sievu viņš iepazinās, kad Elizabetei bija tikai 13 gadu. Filips Elizabeti Vindzoru apprecēja 1947.gadā un ir kļuvis par ilggadīgāko un vecāko dzīvesbiedru britu karaļnama vēsturē.

Elizabete II ir otrs ilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs pēc karalienes Viktorijas, kura bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Savas valdīšanas laikā Elizabete II ir pieredzējusi 12 Lielbritānijas premjerministru, 12 ASV prezidentu un sešus Romas pāvestus. Viņa ir apmeklējusi vairāk nekā 100 valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!