Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēla piekopj aparteīda noziegumus un vajāšanu attiecībā pret arābiem okupētajās teritorijās un pašā Izraēlā, jaunā ziņojumā apgalvo cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW).

Izraēlas politika uztur ebreju izraēliešu dominēšanu pār palestīniešiem, tostarp tiem, kas ir Izraēlas pilsoņi, teikts ziņojumā. Aparteīds ir valsts organizēta rasu diskriminācija, kas tiek uzskatīts par noziegumu pret cilvēci.

Izraēlas Ārlietu ministrija paziņojumu nosauca par nepatiesu un apsūdz HRW par ilgstošas kampaņas pret Izraēlu veidošanu, kas "nav saistīta ar faktiem vai realitāti uz vietas". Savukārt Palestīnas pašpārvalde apsveica šo ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izraēlas arābu minoritāte ir aptuveni 20% no kopējiem 9,3 miljoniem valsts iedzīvotāju, bet vēl vismaz 2,5 miljoni palestīniešu dzīvo Izraēlas okupētajā Rietumkrastā un 350 tūkstoši Izraēlas okupētajā Austrumjeruzalemē. Aptuveni 1,9 miljoni palestīniešu dzīvo Gazas joslā.

Izraēla šīs teritorijas okupēja 1967. gada kara laikā. 2005. gadā Izraēlas spēki atstāja Gazu, bet joprojām kontrolē tās robežas, gaisa telpu un piekrastes ūdeņus.

Vairāk nekā 600 tūkstoši ebreju dzīvo 140 apmetnēs, kas izveidotas Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē. Starptautiski pārsvarā šīs apmetnes uzskata par nelegālām saskaņā ar starptautiskajiem likumiem. Izraēla šādu pieeju apstrīd.

HRW savā ziņojumā apgalvo, ka lielākajā daļā šo teritoriju Izraēla ir vienīgā valdošā vara, bet pārējās īsteno primāro pārvaldi līdzās ierobežotajai Palestīnas pašpārvaldei.

"Šajās teritorijās un vairumā dzīves jomu Izraēlas varasiestādes metodiski sniedz privilēģijas ebreju izraēliešiem un diskriminē palestīniešus," teikts ziņojumā.

Izraēlas likumi, politika un paziņojumi skaidri norāda, ka mērķis ir saglabāt Izraēlas ebreju kontroli pār demogrāfiju, politisko varu un zemēm, uzskata ziņojuma autori.

Lai šo mērķi sasniegtu, varasiestādes ir atstūmušas, ierobežojušas, ar varu atdalījušas un pakļāvušas palestīniešus. Noteiktās jomās šie tiesību ierobežojumi ir tik nopietni, ka tie uzskatāmi par noziegumiem pret cilvēci, aparteīdu un vajāšanām, secina HRW.

"Pamattiesību liegšana miljoniem palestīniešu bez jebkāda likumīga un drošības pamatojuma, tikai tāpēc, ka viņi ir palestīnieši, nevis ebreji, nav tikai ļaunprātīgas okupācijas jautājums," uzskata HRW izpilddirektors Kenets Rots.

Izraēlas politika ebreju izraēliešiem piešķir vienādas tiesības un privilēģijas, lai kur tie dzīvotu, bet dažādos līmeņos diskriminē palestīniešus, lai kur tie atrastos, teic ziņojuma autori. Tā ir vienas tautas priviliģēšana uz citas rēķina, secināts ziņojumā.

HRV uzskata, ka Starptautiskajai Krimināltiesai būtu jāizmeklē aparteīda un vajāšanas noziegumi un jāsauc pie atbildības vainīgie. Tāpat organizācija aicina izvedot ANO izmeklēšanas komisiju diskriminācijas un represiju izmeklēšanai.

Martā Starptautiskā Krimināltiesa pēc Palestīnas pieprasījuma uzsāka izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem Rietumkrastā, Austrumjeruzalemē un Gazas joslā kopš 2014. gada jūnija.

Izraēla uzstāj, ka Hāgā bāzētajai tiesai nav pilnvaru sākt šo pārbaudi un norāda, ka nesadarbosies ar tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!