Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas nemiernieku spēki ir atbildīgi par dedzināšanām, marodierismu un sliktu izturēšanos pret civiliedzīvotājiem savos uzbrukumos Tripoles virzienā, trešdien apgalvoja Ņujorkā bāzētā starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).


HRW paziņoja, ka "bijusi aculieciniece dažām no šīm darbībām, intervējusi citu darbību aculieciniekus un runājusi ar nemiernieku komandieri par šiem sliktas izturēšanās gadījumiem".

HRW apsūdz nemierniekus saistībā ar incidentiem, kas notikuši jūnijā un jūlijā, kad nemiernieku spēki šķērsoja Nafusas kalnus uz dienvidiem no Tripoles.

"Četrās pilsētās, kuras nemiernieki pēdējā mēneša laikā ieņēma Nafusas kalnos, nemiernieku karotāji un atbalstītāji ir bojājuši īpašumu, nodedzinājuši vairākas dzīvojamās mājas, izlaupījuši slimnīcas, mājokļus un veikalus, un piekāvuši dažas personas, kuras tika apsūdzētas valdības spēku atbalstīšanā," paziņoja HRW.

Divās no šīm pilsētām - Avanijā un Zavijatalbagulā - dzīvo mešešijas cilts, kas ir lojāla Lībijas vadītājam Muammaram Kadafi, pret kuru cīnās nemiernieki.

HRW paustās apsūdzības var kaitēt Lībijas nemiernieku kā cilvēktiesību aizstāvju tēlam un radīt problēmas NATO valstīm, kas sniegušas militāru atbalstu nemierniekiem saskaņā ar ANO rezolūciju par Lībijas iedzīvotāju aizsardzību.

Francija šomēnes atzina, ka no gaisa nometusi ieročus nemierniekiem Nafusas kalnos.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Nemiernieku galvenā mītne ir Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengazi valsts austrumos. Daudzas valstis ir atzinušas Lībijas nemiernieku izveidoto Pagaidu nacionālo pārejas padomi, bet Kadafi ir paziņojis, ka no varas neatteiksies un valsti nepametīs.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!