Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas diktatora Muammara Kadafi izlūkdienesta birojā Tripolē atrasti dokumenti liecina, ka ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti palīdzējuši Kadafi vajāt Lībijas disidentus, paziņoja cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

HRW atrada šos dokumentus pamestajā birojā, kur bija darbojies bijušais Lībijas izlūkdienesta vadītājs un ārlietu ministrs Musa Kusa.

HRW paziņoja, ka atradusi simtiem vēstuļu sarakstē starp ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP), Lielbritānijas izlūkdienestu MI6 un Musu Kusu, kurš tagad dzīvo trimdā Londonā. CIP vēstules Kusam sākās ar vārdiem "Dārgais Musa" ("Dear Moussa"), un CIP darbinieki tās neformāli parakstīja tikai ar saviem vārdiem, neminot uzvārdus.

Pašreizējais Lībijas pagaidu valdības militārais komandants Tripolē Abdelhakims Belhadžs ir viens no tiem, kurus CIP sagūstīja un nosūtīja uz Lībiju, paziņoja HRW.

"Starp dokumentiem, kurus atradām Musas Kusas birojā, ir ar 2004.gadu datēts fakss no CIP, kurā CIP informē Lībijas valdību par savu iespēju sagūstīt un nodot Belhadžu," sacīja HRW pārstāvis Pēters Boukārts, kurš ir viens no šo dokumentu atradējiem.

"Šī operācija tiešām notika. CIP viņu [Belhadžu] sagūstīja Āzijā un slepenā lidojumā nogādāja uz Lībiju, kur Lībijas drošības dienesti viņu pratināja un spīdzināja," sacīja Boukārts.

Atrastie dokumenti liecina par Džordža Buša juniora prezidentūras laika praksi izdot terorismā aizdomās turētos citām valstīm nopratināšanai. Cilvēktiesību organizācijas ir kritizējušas ASV par aizdomās turēto izdošanu valstīm, kur viņi var tikt spīdzināti.

Belhadžs ir paziņojis, ka vispirms viņu spīdzinājuši CIP aģenti, bet pēc tam viņš aizvests uz Lībiju un tur spīdzināts bēdīgi slavenā cietumā Tripolē.

Rietumvalstu izlūkdienesti sāka sadarboties ar Kadafi pēc tam, kad Lībija 2004.gadā atteicās no nekonvencionālo ieroču programmas. Jaunatrastie dokumenti liecina, ka CIP un MI6 sadarbība ar Kadafi režīmu bijusi plašāka, nekā līdz šim tika uzskatīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!