Veicot noziedzības profilaksi un īpaši vēršoties pret pēdējā laikā arvien biežākajiem huligānu uzbrukumiem, kuros kā ierocis tiek izmantots nazis, Lielbritānijas valdība ceturtdien uzsākusi reklāmas kampaņu medijos, cenšoties mazināt šīs biedējošās tendences izplatīšanos.
Naži ir izplatīts huligānu bruņojums, ko viņi izmanto uzbrukumos saviem upuriem un bandu savstarpējo rēķinu kārtošanā, bet nažu nēsāšanas "kultūra" iespaidojusi arī jaunatni, kas ir tāla no antisociālās vides un huligānu bandām. Šādi jaunieši, bruņojušies ar nažiem, paši nespējot tos lietot savai aizsardzībai, nereti kļūst par savu ieroču upuriem.

Trīs gadus ilgajai reklāmas kampaņai paredzēts tērēt trīs miljonus sterliņu mārciņu (2,6 miljonus latu).

"Mēs zinām, ka daudzi jaunieši ārpus mājas iziet, līdzi ņemot nazi, jo viņiem ir bail, un šīs reklāmas vēstīs iespaidīgus stāstus par briesmām, kas draud, izvēloties šo [aizsardzības] veidu," sacīja Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra vietnieks Vernons Keukers. "Cilvēkiem ir jāzina - ja viņi nēsā līdz nazi, ir diezgan liela iespēja, ka to var izlietot pret viņiem pašiem."

Reklāmas kampaņa ir tikai viens no elementiem likumsargu plānā, kas tiek īstenots, apkarojot arvien pieaugošo nažu izmantošanu huligānu uzbrukumos.

Iekšlietu ministre Džekija Smita jau agrāk solīja, ka tiks piešķirti papildu līdzekļi, lai vērstos pret bandām un jaunatnes noziedzību, ļaujot policijai vairāk nekā līdz šim ielās veikt aizturēšanu un pārmeklēšanu.

Tomēr, lai gūtu rezultātus, ar policijas pūliņiem vien var izrādīties par maz.

Vecākiem ir jārunā ar saviem pusaugu bērniem par to, kādas sekas var būt, ja viņiem, izejot no mājas, līdzi ir nazis, sacīja Londonas Metropoles policijas komisārs Ians Blērs.

"Katra māte, tēvs un aizgādnis ir atbildīgi par to, lai garantētu, ka tas notiek," runājot par vecāku pienākumu, saviem bērniem stāstot par bīstamajām naža nēsāšanas sekām, sacīja organizācijas "Mātes pret vardarbību" pārstāve Endžela Lorensa. "Tam ir jādara gals, ka mūsu bērnus nogalina ar nažiem un šaujamieročiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!