Izraēlas karavīri ofensīvas laikā Gazas joslā nošāvuši 11 palestīniešu civiliedzīvotājus, tostarp četrus bērnus, kuri bijuši grupās un vicinājuši baltus karogus, paziņoja cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

"Izraēlas armijai ir jāveic rūpīga, ticama izmeklēšanu par šīm nāvēm, lai cīnītos ar valdošo visatļautības kultūru," teikts 63 lappušu biezā HRW ziņojumā.

Organizācija norāda, ka šie 11 cilvēki ir tikai maza daļa no decembra-janvāra ofensīvā nogalināto civiliedzīvotāju un kaujinieku skaita.

"Taču šīs nāves izceļas, jo civiliedzīvotāji bija grupās, vicinot baltu audumu, kreklu vai šalli un tajā laikā apkaimē palestīniešu kaujinieku nebija," paziņoja HRW. "Saskaņā ar kara vešanas likumiem personas, kuras veic vai pavēl veikt apzinātus uzbrukumus civiliedzīvotājiem, ir vainīgas kara noziegumos."

Vienā no pieminētajiem gadījumiem divas sievietes un trīs bērni stāvēja savas mājas priekšā, kā to bija licis darīt karavīrs.

Vismaz trīs no viņiem turēja balta auduma gabalus, kad karavīrs atklāja uguni, nogalinot divus un septiņus gadus vecas meitenes, ievainojot trešo un viņu vecomāti.

"Mēs septiņas līdz deviņas minūtes vicinājām karogus, un mēs uz viņiem skatījāmies," sacīja vecāmāte. "Un pēkšņi viņi atklāja uguni un meitenes nokrita zemē."

Piecos no septiņiem ziņojumā detalizēti izklāstītajiem gadījumiem Izraēlas karavīri šāvuši uz civiliedzīvotājiem, kuri gājuši pa ielām ar baltiem karogiem, cenšoties pamest cīņu zonas.

Armija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka izmeklē gadījumus, kad karavīri apsūdzēti par civiliedzīvotāju nogalināšanu, kuriem bijuši balti karogi, taču HRW norādīja: "Izraēlas sliktie rezultāti izmeklēšanās objektīvu izmeklēšanu padara mazticamu."

"Izmeklēšanā uz vietas parasti tiek likts karavīriem izvaicāt citus karavīrus, nemeklējot un neskatot liecības no malas, un kā pašsaprotami tiek pieņemti karavīru attaisnojošie apgalvojumi," paziņoja HRW.

Izraēlas armija veic 15 kriminālizmeklēšanas par karavīru rīcību trīs nedēļas ilgajā ofensīvā, tostarp izskata sūdzības, ka karavīri bērnus izmantojuši par dzīvo vairogu.

Gazas joslas karā dzīvību zaudēja 1400 palestīnieši un 13 izraēlieši. Palestīniešu upuru vidū ir 300 bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!