Foto: EPA-AFI

Irāna ir sākusi uzstādīt jaunas urāna bagātināšanas centrifūgas vienā no savām galvenajām urāna bagātināšanas rūpnīcām, ceturtdien paziņoja ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA).

"Aģentūra 2013.gada 6.februārī novēroja, ka Irāna sākusi uzstādīt centrifūgas IR-2m" Natanzas rūpnīcā, teikts IAEA paziņojumā dažas dienas pirms sarunām par Irānas kodolprogrammu.

"Šī ir pirmā reize, kad ir uzstādītas centrifūgas, kas ir modernizētākas nekā [centrifūgas] IR-1," piebilda IAEA.

Kāda amatpersona sacīja, ka Irāna nodomājusi uzstādīt Natanzas rūpnīcā apmēram 3000 jauno centrifūgu, lai paātrinātu urāna bagātināšanu.

IAEA ziņojumā tomēr atzīmēts, ka Irāna nav sākusi darbināt jaunas iekārtas Fordovas urāna bagātināšanas rūpnīcā. Starptautiskā sabiedrība ir vairāk nobažījusies par Fordovas rūpnīcu, jo tā ir izmantota urāna bagātināšanai līdz 20%, bet Natanzā urāns bagātināts galvenokārt līdz 5%.

ASV Valsts departaments ceturtdien nosodīja jauno centrifūgu uzstādīšanu kā "vēl vienu provokatīvu soli" no Irānas puses, ja ziņas par to apstiprinātos.

"Jaunu modernizētu centrifūgu uzstādīšana būtu tālāka eskalācija un Irāna turpinātu pārkāpt savas saistības, kuras nosaka attiecīgās ANO Drošības padomes rezolūcijas un IAEA valdes rezolūcijas," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda. Viņa piebilda, ka Irānai ir iespēja mazināt starptautiskās sabiedrības bažas, kad 26.februārī Kazahstānā atsāksies starptautiskas sarunas par Irānas kodolprogrammu.

ASV Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs brīdināja, ka Irānai vēl ir izvēle. "Ja tā nemazinās starptautiskās sabiedrības bažas, uz to tiks izdarīts lielāks spiediens un tā kļūs arvien izolētāka. Sankciju slogs var tikt atvieglots, bet tad Irānas atbildība ir pārvērst savu paziņoto gatavību sarunām taustāmā rīcībā," sacīja Kārnijs.

Arī Lielbritānija pauda "nopietnas bažas". Izraēla brīdināja, ka Irāna ir "tuvāk nekā jebkad agrāk" bagātināta urāna iegūšanai tādā daudzumā, kas būtu pietiekams atombumbai.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs paziņoja, ka IAEA ziņojums "pierāda to, ka Irāna turpina strauji tuvoties sarkanajai līnijai". Netanjahu ir aicinājis starptautisko sabiedrību noteikt šādu "sarkano līniju", lai neļautu Irānai iegūt kodolieroci. Izraēla ir atteikusies noliegt iespēju, ka tā varētu bombardēt Irānas kodolobjektus.

Irāna līdz šim ir saražojusi 280 kilogramus urāna, kas bagātināts līdz 20%, un apmēram 110 kilogrami no tā ir novirzīti degvielas ražošanai.

Eksperti uzskata, ka vienai atombumbai nepieciešami apmēram 250 kilogrami urāna, tomēr atombumbas radīšanā ir arī vairāki citi soļi. Ja Irāna sāktu tālāku urāna bagātināšanu līdz nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, to konstatētu IAEA.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Irāna 23.janvārī informēja IAEA, ka plāno ieviest jauna modeļa centrifūgas IR-2m, kas bagātinātu urānu divas vai trīs reizes ātrāk nekā pašreizējās centrifūgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!