Foto: AFP/Scanpix
ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA ) raizējas par to, ka Irāna pašlaik, iespējams, mēģina iegūt kodolgalviņu raķetei, piektdien vēsta BBC.

Šādas bažas paustas IAEA konfidenciālajā ziņojumā, kura saturs nonācis masu medijos. Dokumentā arī ietverti pieradījumi tam, ka Irāna uzsāka urāna bagātināšanu līdz augstākam līmenim.

Šis ir pirmais ziņojums, ko aģentūra sagatavojusi jaunā ģenerāldirektora Jukijas Amano vadībā. To plānots izskatīt IAEA Direktoru padomē 1.-5. martā.

Teherāna vienmēr noraidījusi apgalvojumus, ka strādātu pie kodolieroču projekta, un uzsvērusi, ka urāna bagātināšana notiek tikai un vienīgi enerģētikas nolūkos.

Tiek norādīts, ka atšķirībā no IAEA iepriekš paustajām bažām attiecībā uz Irānas kodolproblēmu šajā ziņojumā organizācija pirmo reizi uzdod jautājumu par pagātnes un tagadnes Teherānas darbībām, kas var būt saistītas ar raķešu kodolgalviņas radīšanu.

Dokumentā norādīts, ka informācija par šo tēmu ir "konsekventa un uzticama, ņemot vērā tehniskas detaļas, šo darbu paveikšanas laika rāmjus, kā arī cilvēkus un organizācijas, kas tajos piedalās".

"Kopumā tas izraisa bažas attiecība uz Irānā, iespējams, pagātnē vai tagad notiekošo darbību, kas saistīta ar kodolgalviņas izstrādi raķetei," raksta ziņojuma autori.

Tikmēr Irānas pārstāvis organizācijā Ali Ašgars Soltani jau nosaucis medijos publicēto informāciju no IAEA ziņojuma par "safabricējumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!