Foto: AFP/Scanpix

ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) aicina Irānu atļaut starptautiskajiem inspektoriem "bez turpmākas kavēšanās" piekļūt kodolobjektiem Parčinas militārajā bāzē, kur novērotāji nav ielaisti kopš 2005. gada, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Piekļuves nodrošināšana Parčinas bāzei būtu pozitīvs solis, kas palīdzētu demonstrēt Irānas vēlmi sadarboties ar aģentūru mūs satraucošajos jautājumos," paziņoja IAEA direktors Jakija Amano, uzsverot, ka piekļuve objekta jāgarantē negaidot turpmākas sarunas.

IAEA jau ilgi ir aizdomas, ka šajā objektā netālu no Teherānas varētu notikt mēģinājumi radīt kodolieročus. Irāna visas apsūdzības noliedz, apgalvojot, ka tās kodolprogrammai ir tikai miermīlīgi mērķi.

ANO aģentūras delegācija pagājušajā mēnesī ieradās Teherānā, lai pārrunātu iespējas apmeklēt kodolobjektu, tomēr Irānas Atomenerģijas programmas vadītājs Ferejduns Abasi-Davani norādīja, ka ne Parčinas, ne citu kodolobjektu apmeklēšana "nav dienas kārtībā".

IAEA pēdējā gada laikā cenšas pārliecināt Teherānu sadarboties, lai izmeklētu aizdomas par Irānā notikušiem kodolieroču pētījumiem, tomēr nekāds progress šai lietā nav panākts.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka februārī IAEA paziņoja, ka Irāna ir sākusi uzstādīt arī jaunas urāna bagātināšanas centrifūgas. Kāda amatpersona norādīja, ka tiks uzstādītas aptuveni 3000 jaunas centrifūgas Natanzas rūpnīcā. Iekārtas varētu paātrināt urāna bagātināšanas procesu, par ko ir nobažījušās Rietumvalstis.

Izraēla brīdināja, ka Irāna ir "tuvāk nekā jebkad agrāk" bagātināta urāna iegūšanai tādā daudzumā, kas būtu pietiekams atombumbai.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs paziņoja, ka IAEA ziņojums "pierāda to, ka Irāna turpina strauji tuvoties sarkanajai līnijai". Netanjahu ir aicinājis starptautisko sabiedrību noteikt šādu "sarkano līniju", lai neļautu Irānai iegūt kodolieroci. Izraēla ir atteikusies noliegt iespēju, ka tā varētu bombardēt Irānas kodolobjektus.

Irāna līdz šim ir saražojusi 280 kilogramus urāna, kas bagātināts līdz 20%, un apmēram 110 kilogrami no tā ir novirzīti degvielas ražošanai.

Eksperti uzskata, ka vienai atombumbai nepieciešami apmēram 250 kilogrami urāna, tomēr atombumbas radīšanā ir arī vairāki citi soļi. Ja Irāna sāktu tālāku urāna bagātināšanu līdz nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, to konstatētu IAEA.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Irāna 23.janvārī informēja IAEA, ka plāno ieviest jauna modeļa centrifūgas IR-2m, kas bagātinātu urānu divas vai trīs reizes ātrāk nekā pašreizējās centrifūgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!