Atentātā nogalinātā Izraēlas premjerministra, Nobela prēmijas laureāta Ichāka Rabīna atraitne Lea Rabīna svētdien slimnīcā mirusi ar vēzi 72 gadu vecumā, informēja slimnīcas amatpersonas.
Lea Rabīna slimoja kopš pavasara, un viņas slimības nopietnība kļuva skaidra, kad viņa pagājušajā sestdienā nebija spējīga ierasties mītiņā, kas bija sarīkots viņas vīra piemiņai. Ichāku Rabīnu nogalināja ultranacionālists ebrejs pirms pieciem gadiem.

Lea Rabīna pasaulē bija atzīta kā izraēliešu un arābu mierīgas līdzāspastāvēšanas veicinātāja, taču viņu nosodīja daudzi Izraēlā.

Premjerministrs Ehuds Baraks savā paziņojumā, ko viņš izplatīja ceļā uz sarunām ar ASV prezidentu Bilu Klintonu Vašingtonā, nosaucis Leu Rabīnu par "drosmīgu sievieti".

Viņas lielākie kritizētāji bija stingrā kursa piekritēji ar ekspremjeru Benjaminu Netanjahu priekšgalā. Viņa apsūdzēja Netanjahu naida kurināšanā, kas novedusi pie viņas vīra nogalināšanas miera mītiņā Telavivā pirms pieciem gadiem.

Lea Rabīna dzimusi 1928.gada 8.aprīlī turīgā ģimenē Kēnigsbergā, kas tajā laikā piederēja Vācijai, bet tagad ir Krievijas pilsēta Kaļiņingrada. Lea apprecēja Ichāku Rabīnu arābu un izraēliešu kara laikā 1948.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!