Foto: AFP/Scanpix

ASV varas iestādes paziņojušas, ka ir identificējušas piecus vīriešus, kuri varētu būt atbildīgi par pagājušajā gadā notikušo uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, vēsta laikraksts "The Guardian".

Dienestu rīcībā ir pietiekami daudz pierādījumu, lai legalizētu šo terorismā aizdomās turēto personu sagūstīšanu ar militāru spēku vai nogalinātu ar bezpilota lidaparāta triecienu. Tomēr pierādījumi nav pietiekami, lai vīriešus tiesātu ASV civilajā tiesā, kā to vēlās prezidenta Baraka Obamas administrācija, ziņo "The Guardian".

Identificētās personas atrodas brīvībā, bet Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) turpinot apkopot pierādījumus. Izmeklēšanu ir apgrūtinājusi pēc 2012. gada septembra incidenta samazinātā ASV izlūkošanas dienestu klātbūtne Lībijā, bet vietējās tiesībsargājošās iestādes, kuras savā attīstībā ir "bērna autiņos", var snieg tikai ierobežotu palīdzību, raksta "The Guardian".

FIB un ASV izlūkošanas dienesti vīriešus identificējuši caur kontaktiem Lībijā un viņu komunikācijas izsekošanu, atklāj amatpersonas. Aizdomās turētie Lībijas kaujinieku grupas "Ansar al-Shariah" biedri, kuras dalībnieki redzēti pie ASV konsulātā Bengāzī pirms traģiskā uzbrukuma.

Dažiem no aizdomās turētajiem bijuši sakari ar labi zināmiem vietējo džihādistu tīkliem, tai skaitā ""Al Qaeda" islāma Magribā".

Lēmums nesagūstīt aizdomās turētos ar militāru spēku uzsver Vašingtonas vēlmi izvairīties medīt teroristus kā "ienaidnieka kaujiniekus" un turēt tos Gvantanamo bāzes cietumā. Priekšroka tiek dota personu aizturēšanai un tiesāšanai savā dzimtenē vai izdošanai tiesāšanai ASV, skaidro "The Guardian".

Jau vēstīts, ka labi bruņotu kaujinieku uzbrukumā ASV konsulātam Bengazī 2012. gada 11. septembrī gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā Kriss Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

Uzreiz pēc šī uzbrukuma Obamas administrācijas amatpersonas paziņoja, ka to sarīkojuši protestētāji pret Savienotajās Valstīs uzņemto pretislāma filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"). Vēlāk kļuva zināms, ka uzbrukums bijis iepriekš izplānots un galvenie aizdomās turētie ir islāmistu kaujinieki, kas saistīti ar teroristu tīklu "Al Qaeda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!