Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas galvaspilsētā Teherānā Turcijas, Krievijas un Irānas līderi tikās, lai apspriestu tālāko stratēģiju attiecībā uz Sīrijas Idlibas provinci, raksta "Al Jazeera".

Idlibas province ir pēdējā no lielajām Sīrijas nemiernieku kontrolētajām teritorijām. Diskusijas un plāni par Idlibas ieņemšanu rit jau vairākas nedēļas. Vairākas starptautiskas organizācijas brīdina, ka plaša mēroga ofensīva Sīrijas provincē var novest pie humanitāras katastrofas.

Irāna un Krievija ir galvenās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma sabiedrotās un palīdzējušas Sīrijas līderim atgūt kontroli pār lielāko daļu no valsts teritorijas, kurā pilsoņu karš rit kopš 2011. gada. Tiekoties ar Irānas un Krievijas līderiem, Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans brīdināja, ka uzbrukums provincei novestu pie katastrofas, vēsta "Al Jazeera".

"Ja mēs varēsim nodrošināt pamieru, tas būs viens no būtiskākajiem soļiem šajā samitā, " norādīja Erdogans. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka ir pret pamieru, jo nemiernieku grupējumi, kas uzturas Idlibas provincē nepiedalās miera sarunās un piebilda, ka Sīrijas valdībai būtu jāatgūst kontrole pār visu valsts teritoriju.

Irānas prezidents Hasans Ruhani arī pauda atbalstu teroristisko grupējumu sakaušanai. "Mēs cīnāmies par mieru. Mūsu galvenais mērķis Sīrijā un citviet reģionā ir miers, bet, lai panāktu ilgtspējīgu mieru, mums ir jācīnās pret terorismu," izteicās Ruhani. Tāpat Irānas prezidents izteicās, ka ASV būtu jāpārtrauc savas iesaistīšanās konfliktā un ka jebkāda ārvalstu iesaiste, kas neparedz sadarbību ar Asada valdību tikai padziļinās krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!