Foto: EPA/LETA
Japānā svētdien iebruka tunelis uz autoceļa, izraisot automašīnas aizdegšanos, kurā gāja bojā pieci cilvēki, un iesprostojot vēl divas automašīnas, paziņoja vietējā policija.

Jamanasi prefektūras policijā informēja, ka sadegušajā automašīnā tika atklātas vairāku cilvēku pārogļojušās mirstīgās atliekas, bet vēlāk tika apstiprināts, ka spēkratā gājuši bojā pieci cilvēki.

Informācija, par mirstīgajām atliekām automašīnā saņemta pēc tam, kad tuneļa iekšienē devās policisti, vietējais profesors un autoceļu inženieri.

Glābšanas un meklēšana operācija tika pārtraukta, jo pastāvēja jauna iegruvuma risks. Tomēr vēlāk to atsāka, bet glābējiem joprojām nav zināms precīzs drupas iesprostoto automašīnu un cilvēku skaits.

Sākotnēji tiks vēstīts, ka pēc tuneļa sabrukšanas iesprostoti ir septiņi cilvēki, norādot, ka pēc tam, kad lieli cementa griestu paneļi iebruka vienā no Japānas garākajiem autoceļu tuneļiem, drupas apraka divas automašīnas, bet trešā automašīna aizdegās.

Iegruvums 4,7 kilometrus garajā tunelī uz autoceļa, kas savieno Tokiju un Nagojas pilsētu, notika apmēram 80 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Iebrukuma vieta atrodas apmēram divu kilometru dziļumā tunelī.

20 centimetrus biezie cementa paneļi iebruka apmēram 50 līdz 60 metru garumā.

28 gadus veca sieviete nogādāta slimnīcā pēc tam, kad pati saviem spēkiem izkļuva no tuneļa. Viņa stāstīja, ka īrētā mikroautobusā brauca kopā ar vēl pieciem cilvēkiem. Viņa nespēja pateikt, kas noticis ar viņas ceļabiedriem, nedz arī to, cik mašīnas iegruvuma brīdī atradās tuvumā.

Slimnīcā pēc iegruvuma nogādāta arī kāda 37 gadus veca sieviete.

Desmitiem cilvēku ir pametuši savas automašīnas tunelī un ar kājām dodas ārā no tā uz abām pusēm no iebrukuma vietas.

Pagaidām nav zināms iebrukuma iemesls. Pirms tā nav saņemts brīdinājums par seismisko aktivitāti apkaimē vai zemestrīces draudiem. Eksperti pieļauj, ka pēc pērn martā notikušās zemestrīces ar stiprumu 9,0 magnitūtas pēc Rihtera skalas tunelī bija radušās plaisas, kas ar laiku kļuva lielākas līdz tas iebruka.

Japānā ir plašs labi uzturētu autoceļu tīkls, kas vijas pa kalnaino zemi. Japānas autoceļu sistēmu veido arī tūkstošiem tuneļu, kas parasti ir pārsimts metru gari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!