No Baltijas valstīm iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām kredītus visvairāk izsniegušas Igaunijas komercbankas, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija biļetenā "Averss un Reverss".
Pagājušā gada beigās Igaunijā kopējais kredītu atlikums, izņemot nerezidentiem un valdībai izsniegtos kredītus, bija 2,24 miljardi ASV dolāru, Latvijā - 2,12 miljardi ASV dolāru, bet Lietuvā - 1,65 miljardi ASV dolāru.

No Latvijā izsniegtajiem kredītiem iekšzemes uzņēmumiem un privātpersonām lielākā daļa jeb 57% bija izsniegti ārvalstu valūtās, bet 43% - latos. Latvijā no iekšzemes privātpersonām izsniegtajiem kredītiem 240,5 miljonu latu apmērā lielākā daļa jeb 123,8 miljoni latu izsniegti mājokļa iegādei.

Latvijas Bankas apkopotā informācija arī liecina, ka Baltijas valstīs ir atšķirīgas kredītu procentu likmes - visaugstākās tās tradicionāli ir bijušas Latvijā, bet viszemākās Igaunijā. Kredītu procentu likmju atšķirību nosakot vairāki apstākļi, tai skaitā Igaunijas banku sektora attīstība un ciešākas saites ar Skandināvijas finanšu grupām, kas veicinājusi aktīvu iekšzemes uzņēmumu un privātpersonu kreditēšanu un procentu likmju kritumu.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes makroekonomikas analīzes daļas speciāliste Daina Paula biļetenam norādījusi, ka kreditēšana valstī kopumā ir atkarīga ne vien no Centrālās bankas īstenotās monetārās politikas, bet arī no uzņēmējdarbības vides, riska pakāpes, situācijas starpbanku tirgū un citiem faktoriem.

Pēc Paulas novērtējuma, gan Latvijā, gan tās kaimiņvalstīs izsniegto kredītu atlikumu pieauguma temps atbilst kopējai iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma tendencei. Šobrīd kopējais izsniegto kredītu apjoms Latvijā gan nedaudz atpaliekot no šā rādītāja Igaunijā, tomēr, analizējot periodus, kuros nav notikušas krīzes, redzams, ka Latvijā kredīti izsniegti daudz aktīvāk nekā kaimiņvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!