Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Ķīnas valdības padomnieki raizēs par iedzīvotāju skaita samazināšanos nākuši klajā ar vairāk nekā 20 rekomendācijām, kas varētu uzlabot dzimstības rādītājus, ziņo aģentūra "Reuters".

Kā skaidro aģentūra, Ķīna sev izraka lielu demogrāfisku bedri ar viena bērna politiku, kas bija spēkā no 1980. līdz 2015. gadam. 2021. gadā amatpersonas palielināja limitu līdz trīs bērniem, bet pat Covid-19 mājsēde neveicināja dzimstības pieaugumu, skaidro aģentūra.

Kā ietekmējošos faktorus, kādēļ iedzīvotāji nevēlas bērnus, minētas izglītības izmaksas, dzimumu nevienlīdzība, zems ienākumu līmenis, augstas bērnu aprūpes izmaksas un vārgs sociālās drošības tīkls.

Šī mēneša Ķīnas Tautas politiskajā konsultatīvajā konferencē (CPPCC) pārstāvji runāja par iespējām, kā palielināt dzimstības rādītājus. Izskanēja ieteikumi par subsīdijām ģimenēm, kuras audzina savu pirmo, nevis tikai otro un trešo bērnu, par bezmaksas izglītību un neauglības ārstēšanas pieejamības uzlabošanu.

Eksperti priekšlikumu daudzumu uztvēra kā pozitīvu zīmi tam, ka Ķīnas pret savu demogrāfisko lejupslīdi izturas . Kā iepriekš ziņots, pagājušajā gadā iegūti dati liecina, ka pirmo reizi 60 gadu laikā Ķīnas iedzīvotāju skaits strauji samazinās.

"Jūs nevarat mainīt dzimstības lejupslīdes tendenci. Bet bez nekādas rīcības, dzimstības kritums turpināsies," skaidroja Austrālijas Viktorijas universitātes pētniece Sjiujina Penga.

Viens no CPPCC biedriem izteicis priekšlikumu, ka gados jauniem cilvēkiem vajadzētu strādāt tikai astoņas stundas dienā, lai viņiem būtu laiks "iemīlēties, apprecēties un radīt bērnus". Penga skaidroja, ka CPPCC biedra Jianga Šengnana ieteikums būtu ļoti nozīmīgs, lai pārliecinātos, ka sievietes nav pārstrādājušās.

Piedāvājot lielāku atbalstu par pirmo bērnu, varētu motivēt iedzīvotājus radīt vismaz vienu bērnu, komentēja Penga. Vairākās provincēs šobrīd subsidē tikai otro un trešo bērnu.

Nacionālā Veselības komisija (NHC) trešdien izziņoja projektu par jauniem noteikumiem, kas ļautu kvalificētiem speciālistiem pieskatīt līdz pat pieciem bērniem vecumā līdz trīs gadiem, lai palīdzētu mazināt spiedienu uz jaunajām ģimenēm.

Eksperti ir brīdinājuši Ķīnu, ka, sarūkot iedzīvotāju skaitam darbspējas vecumā un valdībai vairāk līdzekļu tērējot uz iedzīvotājiem pensijas vecumā, valsts "novecos pirms tā kļūs bagāta".

Londonas Ekonomikas skolas profesors Arjans Gjonca apgalvoja, ka finansiālā iniciatīva nav pietiekama motivācija. Lielāku ietekmi šajā jautājumā varētu radīt koncentrēšanās uz dzimumu vienlīdzību un labāku karjeras iespēju nodrošināšana sievietēm, skaidroja profesors.

CPPCC arī izvirzīja ieteikumu, ka, ja bērna kopšanas atvaļinājumu apmaksātu valsts nevis darba devējs, samazinātos dzimumu diskriminācijas risks, savukārt bērna kopšanas atvaļinājuma pagarināšana tēviem novērstu šķērsli uzņemties vairāk audzināšanas pienākumu, norādīja eksperti.

Eksperts Ji Fuksians izteicis šaubas, vai kāds no šiem priekšlikumiem ietekmētu kopējo situāciju, apgalvojot, ka, lai palielinātu dzimstību, Ķīnai nepieciešama "paradigmas revolūcija valsts ekonomikā, sabiedrībā, politikā un diplomātijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!