Ieroču aizliegums Sidnejas olimpiādē ir izraisījis Austrālijas domstarpības ar 12 valstīm, ieskaitot ASV un Izraēlu, kuras vēlas ar ieročiem aizsargāt savus olimpiešus, ceturtdien paziņoja amatpersonas.
Austrālijas ārlietu ministrs Aleksandrs Dauners paziņoja, ka katras olimpiādes dalībvalsts drošības dienestu vadītāji nākamajā nedēļā tiks informēti Sidnejā.

"Mēs neatļaujam ārvalstu drošības spēkiem ievest ieročus Austrālijā," Dauners sacīja intervijā ABC radio. "Un mēs esam sacījuši, ka attiecināsim šo politiku uz Olimpiskajām spēlēm," uzsvēra ministrs.

Austrālijas valdība vēlas vienīgā uzņemties atbildību par visu olimpiešu, amatpersonu un augsta ranga viesu drošību Sidnejas olimpiādē.

Ģenerālprokurors Derils Viljamss noliedza ziņas, ka Izraēlai būtu atļauts ievest ieročus un tas būtu saskaņots muitā, un noliedza, ka šāds izņēmums būtu pieļauts ASV gadījumā.

Izraēla pieprasa savu sportistu pastiprinātu apsardzi kopš 1972.gada Minhenes olimpiādes, kad palestīniešu teroristi saņēma par ķīlniekiem un nogalināja 11 ebreju olimpiešus.

1984.gada Losandželosas olimpisko spēļu laikā tika ziņots, ka Izraēla nelegāli ievedusi šaujamieročus ASV kā diplomātisko pastu.

Jaundienvidvelsas štata policija ir piekritusi izvietot papildus bruņotu apsardzi pie Izraēlas komandas mītnes olimpiskajā ciematā.

Bažas par savu sportistu drošību ir izteikušas arī Japāna, Ķīna, Turcija un vairākas Tuvo Austrumu valstis, ieskaitot Irānu un Irāku.

Austrālijas amatpersonas pirms četriem gadiem pieļāva retu likuma izņēmumu, atļaujot ievest ieročus ASV slepenā dienesta aģentiem, kuri apsargāja ASV prezidentu Bilu Klintonu viņa valsts vizītes laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!