Krievu biznesmenis Viktors Buts, kas tika aizturēts Taizemē uz aizdomu pamata par nelikumīgu ieroču tirdzniecību, paziņojis, ka ieradies Bangkokā kā tūrists, bet nevis ar mērķi slēgt ieroču pārdošanas darījumu, sestdien informē ārvalstu mediji.
Buts noliedz apsūdzības "līdzekļu vakšanā teroristiskiem nolūkiem", medijiem pastāstīja policijas pulkvedis Kitisaks Sukhavatanakuls (Kittisak Sukhawattanakul).

"Viņš teica, ka atbraucis šurp kā tūrists, taču nepaziņoja, kur grasās apmesties," teica policists.

Viktors Buts, kurš tiek uzskatīts par Krievijas "ieroču baronu" un bijis apsūdzēts par nelikumīgu ieroču pārdošanu Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīm 1990.gadu sākumā, tika arestēts Taizemes galvaspilsētā Bangkokā ceturtdien.

Atļauju Buta arestam pēc ASV prasības izsniedza Taizemes tiesas pārstāvji.

Krievijas informācijas aģentūra "Novosti" ziņo, ka Krievijai nav tiesību prasīt Buta izdošanu valstij, lai gan Buts ir aizdomās turamais vairākās krimināllietās. Krievijas puse Butu vispār nav izsludinājusi meklēšanā, bet viņš oficiāli atrodas Beļģijas Interpola meklēšanā.

Pats Viktors Buts ne reizi vien ir noliedzis savu līdzdalību nelikumīgā ieroču tirdzniecībā.

Pēc Viktora Buta aresta ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas dienesta izpilddirektors Antonio Marija Kosta nācis klajā ar ziņojumu par šaujamieroču izplatību pasaulē.

Ziņojumā teikts, ka 46 no 50 bruņotajos konfliktos, kas notikuši kopš 1990.gada, dominē kājnieku šaujamieroči. 90% upuru šajos konfliktos ir civiliedzīvotāji, bet 80% - sievietes un bērni. Lai gan šobrīd pasaulē pietiek ieroču, lai katru pasaules iedzīvotāju nogalinātu pat divas reizes, katru gadu pasaulē tiek saražoti 8 miljoni šaujamieroču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!