Foto: AFP/Scanpix/LETA
20 senatoru grupa ASV 12.jūnijā vienojās par ieroču kontroles pamata noteikumu maiņu, kas iezīmē gadiem ilga sastinguma perioda šī jautājuma kontekstā iespējamas beigas, vēsta medijs "Politico".

12.jūnija paziņojumā desmit senatori no katras partijas ziņoja par atbalstu iniciatīvai. Senāta līderis Čaks Šūmers solīja likumprojektu pēc iespējas ātrāk īstenot arī praksē. Arī ASV prezidents Džo Baidens mudināja abas Kongresa palātas pēc iespējas ātrāk pabeigt darbu pie likumprojekta izstrādes un sacīja, ka tās "būtu visnozīmīgākās izmaiņas ieroču kontroles tiesību aktos kādas ir panāktas vairāku desmitgažu laikā."

"Mūsu plāns glābs dzīvības, vienlaikus aizsargājot amerikāņu konstitucionālās tiesības. Mēs ceram saņemt plašu abu partiju atbalstu un mūsu veselā saprāta priekšlikumu iekļaut likumā. Ģimenēm ir bail, un mūsu pienākums ir sanākt kopā un izdarīt kaut ko tādu, kas palīdzēs nodrošināt viņu drošību," savā paziņojumā sacīja 20 senatori.

Jaunajā tiesību aktu kopumā iekļauta ieroču pircēju, kas jaunāki par 21 gadu, papildu rūpīga pārbaude, papildus dotācijas štatiem, lai tie varētu īstenot, tā sauktos, "sarkanā karoga" likumus un papildus finanses mentālās veselības veicināšanai un skolu drošības stiprināšanai.

Paketes mērķis ir arī vērsties pret nelikumīgu nelicencētu šaujamieroču izplatītājiem un tiem, kas ieročus pērk citām personām, kuras to nedrīkst darīt pašas.

Lai gan svētdienas paziņojums ir liels sasniegums, regulējuma pārvēršana par faktisku likumprojektu bieži vien ir sarežģīta. Piemēram, detaļas un saistītie noteikumi par šaujamieročiem būs ļoti nozīmīgas republikāņiem. Ņemot vērā šo izaicinošo dinamiku, Senāts, kam ir demokrātisks līderis, iespējams, būs gatavs uzņemties daudz pieticīgāku vienošanos.

Topošais likumprojekts nāk klajā gandrīz trīs nedēļas pēc tam, kad Uvaldes apšaudē gāja bojā 19 bērni un divi skolotāji. Tas iezīmē ievērojamu soli uz priekšu Kongresa centienos novērst masveida apšaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!