Foto: AFP/Scanpix
Ieroču tirdzniecības apjoms pasaulē 2011.gadā saruka pirmoreiz kopš 1994.gada, jo globālās ekonomikas krīzes dēļ valstis samazināja savus budžetus, pirmdien paziņoja Stokholmas Starptautiskais miera pētījumu institūts (SIPRI).

Šādi dati iegūti par 100 lielāko ieroču tirgotāju, neieskaitot Ķīnu, veikto darījumu apjomu. Pat neņemot vērā inflāciju, šis apjoms ir samazinājies no 412 miljardiem eiro (289,5 miljardiem latu) līdz 307 miljardiem eiro (216 miljardiem latu).

"Taupības politika, ierosinātie un faktiskie militāro tēriņu samazinājumi, kā arī ieroču iepirkumu atlikšanas ietekmēja kopējo ieroču noietu Ziemeļamerikā un Rietumeiropā," teikts SIPRI paziņojumā. To ietekmēja arī ārvalstu militāro kontingentu samazināšana Irākā un Afganistānā un sankcijas pret ieroču piegādēm Lībijai.

SIPRI neiekļāva savos aprēķinos Ķīnu drošu datu trūkuma dēļ. Ķīnas kompānijas apgādā šīs valsts armiju, kurai ir otrais lielākais militārais budžets pasaulē.

Starp minētajiem 100 ieroču tirgotājiem dominē Amerikas un Eiropas kompānijas. Pirmajā vietā ir ASV grupa "Lockheed Martin", kas 2011.gadā pārdevusi ieročus par 36,3 miljardiem ASV dolāru (19 miljardiem latu), otrajā vietā ir ASV grupa "Boeing", bet trešajā vietā - Lielbritānijas "BAE Systems".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!