Krievijas nodokļu policijas federālais dienests (NPFD) ierosinājis krimināllietu pret naftas koncerna "Lukoil" prezidentu Vagitu Aļekperovu, kurš tiek turēts aizdomās par ienākumu slēpšanu un izvairīšanos no nodokļiem īpaši lielos apjomos.
"Lieta tika ierosināta, jo kompānijas ienākumi lielos apjomos tika slēpti no nodokļu institūcijām," aģentūrai "Reuters" sacīja nodokļu policijas pārstāvis Vladimirs Beketovs.

"Lieta ierosināta pret kompānijas vadītāju [Aļekperovu] un "Lukoil" galveno grāmatvedi, kā tas parasti notiek šādos gadījumos," viņš piebilda.

Pēc Beketova vārdiem, krimināllieta tika ierosināta pēc tam, kad nodokļu policija un Nodokļu un nodevu ministrija pārbaudīja dokumentus par "Lukoil" finansiālo darbību 1998. un 1999.gadā.

NPFD ziņojumā teikts, ka, pārbaudot "Lukoil" finansiāli saimniecisko darbību, atklājies, ka kompānijas vadītāji noslēpuši no attiecīgajām institūcijām lielus līdzekļus, par kuriem netika samaksāti nodokļi.

"Būtiskus finansu līdzekļus "Lukoil" vadītāji noslēpa no nodokļu institūcijām, nelikumīgi saņemot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) kompensāciju, jo tika sniegtas nepatiesas ziņas par naftas produktu eksportu, kas reāli eksportēti netika," klāstīja Beketovs.

NPFD pārstāvis sacīja aģentūrai "Interfax", ka "Lukoil" vadība nodokļus nav samaksājusi par summu, kas atbilst vairākiem simtiem miljoniem ASV dolāru.

Tikmēr "Lukoil" preses dienestā aģentūrai "Interfax" paziņoja, ka Krievijas nodokļu institūciju veiktajā pārbaudē neesot atklāti nekādi pārkāpumi, kas saistīti ar naftas eksportu un PVN atlīdzināšanu.

NPFD ziņojumā teikts, ka kopš 2000.gada sākuma pret "Lukoil" meitas kompānijām izvirzītas vēl deviņas krimināllietas.

Šā gada maijā Krievijas nodokļu un nodevu ministrs Genadijs Bukačovs piešķīra "Lukoil" vadībai ministrijas balvu "Godprātīgs nodokļu maksātājs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!