Foto: Reuters/Scanpix
Igaunijas Tieslietu ministrija lūgusi parlamentu pieņemt nepieciešamos likuma grozījumus, lai tiesas ar aizdomās turamajiem varētu sazināties interneta sociālajos tīklos, pirmdien pavēstīja ministrijas pārstāvis Prīts Talvs.

"Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc lietu izskatīšana Igaunijas tiesās uz priekš virzās lēni, bieži vien ir tas, ka iesaistītajām pusēm nozīmīgi dokumenti tiek piegādāti ļoti lēni," norādīja Talvs. "Aptuveni trešā daļa no visām civillietām pastāvīgi atrodas dokumentu piegādes fāzē. Ar jaunajiem tiesiskajiem pasākumiem, kas spēkā varētu stāties 2013.gada janvārī, mēs vēlamies paplašināt elektronisko līdzekļu izmantošanu tiesās, lai piegādātu šādus dokumentus," tostarp tiesas pavēstes.

Kā paredz sagatavotais likumprojekts, persona, ar ko tiesa sazināsies, izmantojot elektronisko pastu, "Facebook" vai tviteri, saņems paziņojumu ar saitīti uz mājaslapu, kur iespējams aplūkot tiesas dokumentus.

Savukārt pavēste par piegādātu tiks uzskatīta tikai tajā brīdī, kad attiecīgā persona būs noklikšķinājusi uz saitītes un apmeklējusi oficiālo vietni, kurai iespējams piekļūt tikai ar elektronisko identifikācijas karti, kas izdota visiem pieaugušajiem Igaunijas iedzīvotājiem.

"Līdzās krimināllietās aizdomās turamajiem, kuri apzināti cenšas slēpt savu pasta adresi vai dzīvesvietas adresi, ir arī daudzi cilvēki, kuru adrese vai nu nav reģistrēta vai arī kuri daudz ceļo. Sazināšanās ar cilvēkiem, izmantojot elektroniskos līdzekļus, ir gan lētāka, gan ātrāka," pārliecināts ministrijas pārstāvis.

Tikmēr juristi uzskata, ka rosinātās likuma izmaiņas būs vēl viens solis tuvāk tam, ka sociālajos tīklos iegūtā informācija tiks atzīta par derīgu pierādījumu tiesā.

"Tas būtu noderīgi lietās, kurās, piemēram, viens no vecākiem atsakās maksāt pabalstu bērnam un apgalvo, ka ir pārāk trūcīgs, taču šis pats cilvēks redzams "Facebook", pozējam pie savas dārgās mājas vai automašīnas vai arī atpūšamies kūrortā," pirmdien avīzē "Paevaleht" raksta juristi Mareta Hallikma un Antons Sigals.

Kā liecina nesen veikts pētījums, 65% interneta lietotāju Igaunijā savu "Facebook" kontu apmeklē vismaz reizi nedēļā. Tikmēr attiecībā uz interneta lietotājiem vecumā līdz 40 gadiem šis rādītājs jau sasniedz 80%.

Tviteris gan ir mazāk populārs - tajā vismaz reizi nedēļā savus kontus apmeklē vien 5% Igaunijas interneta lietotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!