Francijas finanšu ministrs Nikolā Sarkozī svētdien paziņoja, ka plāno ierosināt neatvēlēt strukturālo palīdzības fondu līdzekļus tām jaunajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās nodokļu likmes ir zemākas par vidējo.
Pēc Sarkozī vārdiem, nav pieļaujams, ka dažas ES valstis paziņo, ka tās ir pietiekami bagātas, lai samazinātu savas nodokļu likmes, atsevišķos gadījumos pat līdz nullei, bet tai pat laikā lūdz vecajām ES valstīm piešķirt strukturālos fondus, kurus vecās ES valstis pašas varētu izmantot savu reģionu attīstīšanai.

"Es ierosināšu, lai jaunās ES valstis, kuru nodokļu likmes ir zemākas par ES vidējo, vairs nevarētu pretendēt uz strukturālo fondu saņemšanu," runājot Francijas televīzijā TF1, sacīja Sarkozī.

Desmit jaunajās ES valstīs, kas savienībai pievienojās 1.maijā, kopumā ir zemāks uzņēmumu ienākuma nodokļu līmenis, kas palielina šo valstu pievilcību ārvalstu investoriem. Igaunijā reinvestētā peļņa vispār netiek aplikta ar nodokli, Latvijā, Lietuvā un Kiprā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme ir 15%, Polijā - 19%.

Tai pat laikā Francijā, Vācijā un Zviedrijā uzņēmumu ienākuma nodoklis ir 35-40%. Šīs valstis baidās, ka kompānijas novirzīs savas investīcijas uz jaunajām ES valstīm. Vācijas un Francijas vadītāji jau vairākkārt ir kritizējuši jaunās ES valstis par pārāk zemo uzņēmumu ienākuma nodokli un aicinājuši harmonizēt šī nodokļa likmes, lai novērstu "nodokļu dempingu".

Tajā pat laikā citas vecās ES valstis, pirmkārt, Lielbritānija un Īrija, iebilst pret nodokļu likmju saskaņošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!