Foto: AP/Scanpix/LETA
Jūlijā igauņu-amerikāņu žurnālists Maikls Tarms bija liecinieks pēdējam izpildītajam nāvessodam pēc ASV valdības rīkojuma. Federālā valdība nebija izpildījusi nāvessodu gandrīz 20 gadu, taču ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izdarīja spiedienu, lai to atsāktu (vairākos štatos nāvessodi šajā laikā tika veikti, taču ne valsts līmenī - red.) Nāvessodu izpildi centās apturēt oponenti, tiesājoties, taču ASV Augstākā tiesa ar 5 pret 4 balsīm pagājušajā nedēļā deva zaļo gaismu.

Atbilstoši likumam žurnālistiem ir tiesības būt lieciniekiem federālo nāvessodu izpildēs. Tāpat arī kā liecinieki drīkst piedalīties upuru un notiesātā cilvēka ģimenes locekļi. Žurnālists Maikls Tarms raksta par tematiem, kas skar juridiskus jautājumus, "The Associated Press", un tai kā lielākajai Savienoto Valstu ziņu aģentūrai vienmēr piešķirta viena vieta visās ASV nāvessodu izpildēs.

Tarms redzēja, kā nāvessodu izpildīja 52 gadus vecajam Dastinam Honkenam. Šis aiovietis bija spīdošs matemātikas un ķīmijas students, kurš pameta augstskolu un 90. gados kļuva par liela apmēra metamfetamīna tirgotāju Vidējos Rietumos. Viņu 2005. gadā notiesāja par piecu cilvēku, tostarp 10 gadus vecas meitenes un sešus gadus vecas meitenes, slepkavībām, ko viņš pastrādāja, mēģinot izvairīties no federālajām apsūdzībām par narkotiku tirgošanu.

Tarms dzīvo Čikāgā, Ilinoisas štatā. Nāvessoda izpilde notika vienā no lielākajiem ASV federālajiem cietumiem Tērahautā, Indiānas štatā.

Lūdzu, aprakstiet nāvessoda izpildi. Vai Honkens teica kādus pēdējos vārdus?

Nāvessoda izpilde sākumā nedaudz atgādināja teātra izrādi. Skatu uz nāvessoda izpildes kameru, kad es pāris minūtes pēc plkst. 16.00 ienācu telpā, aizsedza aizkari. Pēc minūtes aizkari tika pēkšņi atvilkti. Un tur atradās šova zvaigzne — Dastins Honkens. Viņš atradās tikai kādu metru tālāk. Ja mazītiņo nāves kameru neiežogotu stikla sienas, es varētu aizsniegties līdz Honkena pēdai un pieskarties tai.

Žurnālists Tarms atradās pie loga vietā, kur atrodas nāvessoda izpildes krēsla/galda kāju balsts. Foto: ASV federālais cietums Tērahautā, Indiānas štatā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!