Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Deviņi katalāņu separātistu līderi, kuriem piespriesti gari cietumsodi, varētu piedalīties šogad gaidāmajās Katalonijas reģionālajās vēlēšanās, ceturtdien paziņojusi šī Spānijas reģiona Tieslietu ministrija.

Ministrija informēja, ka no piektdienas šiem ieslodzītajiem tiks piemērota aizturēšana atvērtā tipa cietumā, kas nozīmē, ka viņi varēs atstāt ieslodzījuma vietu pa dienu un nedēļas nogalēs un sākt priekšvēlēšanu kampaņas.

Tieslietu ministrija atklāja, ka šādu lēmumu pieņēmusi pēc cietuma lūguma.

Tomēr gaidāms, ka Spānijas prokuratūra apstrīdēs šo lēmumu.

Tiesa Madridē jau agrāk anulēja Katalonijas tiesas lēmumu decembrī piešķirt politiķiem ieslodzījumu atvērtā tipa cietumā.

Katalāņu separātistu līderim un Katalonijas bijušajam vicepremjeram Urialam Džunkerasam un vēl astoņiem apsūdzētajiem tiesa pagājušajā rudenī piesprieda cietumsodus par viņu lomu 2017.gada Katalonijas neatkarības referenduma organizēšanā.

Tiesas spriedumi izsauca plašus un vardarbīgus protestus Barselonā.

Reģiona partijas, kas atbalsta Katalonijas atdalīšanos no Spānijas, kopš 2017.gada decembra pārvalda Kataloniju ar mazākuma valdību.

Vai reģionālās vēlēšanas tiešām notiks 14.februārī, pagaidām vēl nav skaidrs. Reģiona valdība pandēmijas dēļ pārcēla vēlēšanas uz 30.maiju, tomēr zemākās instances tiesa šo lēmumu atcēla. Taču vēl gaidāma lietas izskatīšana apelācijas instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!