Foto: Reuters/Scanpix
Artilērijas ieroči spēlējuši nozīmīgu lomu bruņotajos konfliktos kā pagātnē, tā mūsdienās, nodrošinot uguns atbalstu sauszemes spēkiem. Dižgabali ir atbildīgi par lielu daļu kara upuru un postījumiem. Bez artilērijas neiztiek arī karā pret islāmistu grupējumu "Daesh", kas pašlaik notiek Tuvajos Austrumos.

Irākā pagājušajā nedēļā sākas operācija visilgāk "Daesh" kaujinieku kontrolē esošās pilsētas Fallūdžas atbrīvošanai. Armija un valdībai lojālie kaujinieki pilsētu jau ilgāku laiku tur ielenkumā. Tiek ziņots, ka pret islāmistu pozīcijām pilsētā tagad vērsti aviācijas uzlidojumi un artilērijas apšaudes.

Foto: Reuters/Scanpix

Šiītu kaujinieki un valdības karavīri Fallūdžu līdzās citiem ieročiem pamatīgi apšaudījuši arī, visticamāk, ar padomju haubici D-20, liecina aģentūras "Reuters" uzņemtās fotogrāfijas Fallūdžas pievārtē.

Foto: Reuters/Scanpix

Iespaidīgajos attēlos redzams, kā irākieši liek liesmot un sacelt putekļu mākoņus 152 milimetru kalibra ierocim. Tikmēr paši artilēristi kaujas skurbuļa pārņemti izrāda emocijas ar uzvaru simbolizējošiem žestiem, un pat uzņemot selfijus uz vēl dūmojošas, tikko izšāvušas haubices fona.

Cīņa pret "Daesh" notiek arī citur Irākā. Pie valsts otras lielākās pilsētas Mosulas, kas atrodas līdzās autonomajam Kurdistānas apgabalam, pret džihādistiem cīnās kurdu spēki. Aptuveni 45 kilometrus no pilsētas fotogrāfi fiksējuši, kā Kurdu zemessargi ar padomju automātisko pretgaisa aizsardzības lielgabalu S-60 šauj pa sauszemes mērķiem.

Foto: Reuters/Scanpix

S-60 sāka izstrādāt jau Otrā pasaules kara laikā un mūsdienu apstākļiem tas var tikt uzskatīts par novecojušu, taču ar šādu ieroci joprojām efektīvi var notriekt zemu un lēni lidojošus objektus, kā arī izmantot pret pretinieka kājniekiem un tehniku, kā to dara Kurdi.

S-60 sistēmas kurdu rokās esot nonākušas līdz ar citu bruņojumu, ko 2014. gada vasarā pameta panikā no "Daesh" kaujiniekiem bēgošā Irākas armija. Straujā ofensīvā 2014. gada jūnijā "Daesh" ieņēma plašas Irākas teritorijas un draudīgi pietuvojās Bagdādei.

Irākas spēkiem ar starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu nu ir izdevies atgūt lielu daļu "Daesh" ieņemtās teritorijas.

Foto: irākieši savelk loku ar Fallūdžu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!