Foto: NATO ISAF

Afganistānas austrumos sestdienas vakarā tika nogalināts viens NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) karavīrs un viens civils līguma darbinieks, un ir aizdomas, ka tas noticis Afganistānas karavīru uzbrukumā.

ISAF paziņoja, ka šajā uzbrukumā nogalināti arī Afganistānas karavīri, bet nesniedza sīkākas ziņas.

Afganistānas policijas preses sekretārs Abduls Vali paziņoja, ka incidentā nogalināti divi amerikāņi un trīs Afganistānas karavīri, kā arī ievainoti trīs amerikāņi un divi Afganistānas karavīri.

Incidents notika pēc "vārdiska strīda" ISAF un Afganistānas Nacionālās armijas kopīgas operācijas laikā Vardakas provinces Sajedabadas apriņķī uz rietumiem no Kabulas, sacīja provinces gubernatora preses sekretārs Šahidulla Šahids.

ISAF un Afganistānas Nacionālā armija kopīgi izvērtē šo incidentu.

Ja apstiprināsies, ka ISAF karavīri nogalināti afgāņu karavīru uzbrukumā, tad šogad afgāņu karavīri un policisti 36 uzbrukumos ir nogalinājuši 52 ISAF karavīrus.

"Ja man jums godīgi jāsaka, es esmu ellīgi nikns par tiem," sacīja ASV un NATO karaspēka Afganistānā komandieris ģenerālis Džons Allens, runājot par afgāņu karavīru un policistu uzbrukumiem ISAF karavīriem.

"Mēs vēlamies daudz ziedot šai kampaņai, bet nevēlamies tikt noslepkavoti par to," sacīja Allens intervijā telekanālam CBS. Šī intervija tika ierakstīta pirms sestdien notikušā incidenta, un to paredzēts pārraidīt svētdien CBS programmā "60 minūtes".

NATO uzskata, ka apmēram ceturto daļu no afgāņu karavīru un policistu uzbrukumiem ISAF ir sarīkojuši Afganistānas drošības spēkos iefiltrējušies talibu kaujinieki. bet pārējos uzbrukumos ir vainojamas kultūras atšķirības un personīgas nesaskaņas.

Mēģinot novērst šādus uzbrukumus, Afganistānas Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi kultūras vadlīnijas saviem karavīriem, aicinot neapvainoties, ja viņu NATO kolēģi iznāk no dušas kaili, lamājas vai lūdz parādīt sievas fotogrāfiju.

ISAF 18.septembrī paziņoja, ka ierobežo kopīgu operāciju veikšanu ar Afganistānas spēkiem pēc tajos savervētu afgāņu bruņotiem uzbrukumiem ISAF karavīriem.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta ceturtdien paziņoja, ka ISAF ir atjaunojuši lielāko daļu kopīgo operāciju ar Afganistānas spēkiem, un solīja, ka šādu uzbrukumu draudi neizjauks plānoto Rietumvalstu karaspēka izvešanu no Afganistānas līdz 2014.gada beigām, pilnībā nododot drošības uzturēšanu Afganistānā šīs valsts drošības spēkiem.

"Mums jāsper un mēs spersim nepieciešamos soļus mūsu spēku aizsardzībai. Tomēr es gribu arī uzsvērt, ka mēs pilnībā paliekam uzticīgi mūsu stratēģijai par Afganistānas drošības kontroles nodošanu" afgāņu drošības spēkiem, sacīja Paneta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!