Foto: AFP/Scanpix
Vismaz 58 cilvēki gājuši bojā iespējamā ķīmiskajā uzbrukumā nemiernieku kontrolētai pilsētiņai Idlibas provincē Sīrijā, atsaucoties uz aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Londonā bāzētā novērotāju grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņojusi, ka pēc Sīrijas spēku vai Krievijas lidmašīnu triecieniem pa Hān Šeihūnas pilsētiņu daudziem cilvēkiem sākušās elpošanas problēmas.

Vietējie opozīcijas aktīvisti un ziņu vietnes informē, ka daudzi miruši no nosmakšanas. Cietušajiem cilvēkiem novēroti tādi saindēšanās simptomi kā samaņas zudumi, vemšana un putu nākšana no mutēm.

Vēlāk lidmašīnas apšaudījušas slimnīcas, kur nogādāti cietušie, apgalvo opozīcijas aktīvisti.

Bojāgājušie pārsvarā esot civiliedzīvotāji, tostarp vismaz deviņi bērni. Opozīcijas avoti arī izplatījuši fotogrāfijas ar bojāgājušajiem un cietušajiem. Attēlu autentiskums gan nav uzreiz pārbaudāms.

Idlibas provinci pārsvarā kontrolē nemiernieku grupu alianse un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais džihādistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham".

Reģionā uzlidojumus regulāri veic Sīrijas valdības un tās sabiedrotās Krievijas lidmašīnas, kā arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija cīņai pret grupējumu "Daesh".

Sīrijas valdība ir vairākkārt noliegusi ķīmisko ieroču izmantošanu, taču ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas izmeklēšanā pērnā gada oktobrī tika secināts, ka Damaska vismaz trīs reizes no 2014. līdz 2015. gadam uzbrukumos izmantojusi hlora gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!