Foto: Reuters/Scanpix

Iespējamais ASV prezidenta amata kandidāts Džebs Bušs paudis atbalstu lielākai ASV un NATO spēku klātbūtnei Polijā un Baltijas valstīs.

Džebs Bušs, kurš šonedēļ apmeklējis Vāciju un Poliju, Igaunijas galvaspilsētā Tallinā šodien ticies ar Baltijas valstu ārlietu un drošības jomas speciālistiem, lai pēc iespējas dziļāk izprastu Eiropas sabiedroto valstu viedokli gan par stāvokli reģionā, gan notikumiem Eiropā. Kā sarunā ar aģentūru LETA skaidroja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, sarunas galvenokārt norisinājās par iespējamajiem veidiem, kā stiprināt NATO, kā arī ASV un Eiropas transatlantisko dialogu.

Tikšanās laikā Bušs apliecinājis savu vēlmi stiprināt NATO un bruņoto spēku klātbūtni visās NATO dalībvalstīs, ieskaitot Poliju un Baltijas valstis. Tāpat viņš apstiprinājis, ka ASV drošības garantijas pret visām NATO sabiedrotajām valstīm ir un paliks. Bušs arī paudis pilnīgu atbalstu tam, ka ASV un NATO spēku klātbūtnei Baltijā un Polijā jābūt lielākai, izpildot visus Velsas samita lēmumus.

Tikšanās laikā notikusi arī viedokļu apmaiņa par notiekošo Ukrainā un ilgtermiņa attiecībām ar Krieviju, sacīja Pildegovičs.

"No savas puses es informēju par mūsu pienesumu un ieguldījumu Eiropas Savienības (ES) attiecībai prezidentūras laikā, kā arī Austrumu partnerības politiku un nesen Rīgā notikušo Austrumu partnerības samitu," pauda Pildegovičs, kurš arī norādīja, ka visu trīs Baltijas valstu pārstāvji ļoti pozitīvi uzņēma Buša vēlmi iegūt dziļāku ieskatu par aktualitātēm reģionā.

Bušs ir viens no Republikāņu partijas kandidātiem ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā. Tallinu viņš apmeklē pēc Igaunijas Starptautiskā Aizsardzības studiju centra ielūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!