Foto: EPA/LETA
Ķīnas viceprezidents Sji Dzjiņpins, kurš tiek uzskatīts par iespējamo Ķīnas nākamo vadītāju, ieradies vizītē Amerikas Savienotajās Valstīts (ASV), vēsta raidsabiedrība BBC.

Dzjiņpins otrdien Baltajā namā tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

“Tā būs iespēja abu valstu līderiem pārrunāt mūsu atšķirības,” teica ASV vēstnieks Ķīnā Gērijs Loks. Viņš piebilda, ka prezidenti varēs pārrunāt ASV un Ķīnas kopīgās intereses.

Sarunu temati varētu skart ekonomiskos un drošības jautājumus.

ASV pārmet Ķīnai tās valūtas zemā kursa uzturēšanu, dodot priekšrocības saviem eksportētājiem, ko ASV uzskata par negodīgām. Dzjiņpins savā komentārā ASV laikrakstam norādījis, ka Ķīna sper “aktīvus soļus”, lai risinātu šo jautājumu.

“Domstarpības un atšķirības nedrīkst mazināt lielākās mūsu biznesa sadarbības intereses,” teica Dzjiņpins.

Ķīna arī ir izteikusi bažas par ASV militāro klātbūtni Āzijas – Klusā okeāna reģionā un ieroču pārdošanu Taivānai, ko Pekina uzskata par savas drošības apdraudējumu.

Nedēļu ilgajā vizītē Dzjiņpins tiksies arī ar ASV aizsardzība ministru Leonu Paneta, biznesa līderiem, kā arī apciemos namatēvu, kurš viņu uzņēma 1985. gadā, kad Dzjiņpins kā amatpersona pirmo reizi viesojās ASV.

Tiek prognozēts, ka 58 gadus vecais Sji Dzjiņpins nomainīs Ķīnas pašreizējo prezidentu Hu Dzjiņato, kurš no prezidenta amata varētu atkāpties 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!