ANO Ģenerālā Asambleja pirmdien gatavojas pasludināt 27.janvāri par Starptautisko holokausta upuru piemiņas dienu, kas tiks atzīmēta katru gadu. Plenārsēdē delegāti izskatīs attiecīgās rezolūcijas projektu, ko 2005.gada 12.augustā ANO Ģenerālajai Asamblejai iesniedza Austrālija, Izraēla, Kanāda, Krievija un ASV.
Rezolūcijā, kuras līdzautori ir kopskaitā 90 valstis, uzsvērts, ka pašreizējā Ģenerālās Asamblejas sesija notiek 60 gadus pēc nacistiskā režīma sagrāves. Tajā tiek apliecināta cieņa to karavīru pašaizliedzībai, kuri atbrīvoja koncentrācijas nometnēs ieslodzītos.

"Holokausts, kurā tika iznīcināta viena trešdaļa ebreju un gāja bojā neskaitāmi citu minoritāšu pārstāvji, vienmēr brīdinās tautas par briesmām, ko sevī slēpj naids, fanātisms, rasisms un aizspriedumi," teikts dokumentā. Tajā noraidīta "jebkāda holokausta kā vēsturiska notikuma noliegšana".

Rezolūcijas projektā nosodītas "jebkādas reliģiskās neiecietības, musināšanas, vajāšanas vai vardarbības izpausmes attiecībā pret atsevišķām personām vai kopienām etniskās izcelsmes vai reliģiskās pārliecības dēļ, lai kur tās notiktu".

Ģenerālā Asambleja aicina ANO dalībvalstis un tās ģenerālsekretāru izstrādāt un īstenot izglītojošas programmas, un, pateicoties tām, "holokausta mācība vienmēr paliks nākamo paaudžu atmiņā un turpmāk palīdzēs novērst genocīda aktus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!