Foto: Publicitātes foto
Igauņu militārās industrijas uzņēmums "Milrem Robotics" kopā ar Eiropas raķešu un to sistēmu ražotāju MBDA izstrādājis pirmo bezpilota sauszemes prettanku robotu pasaulē, vēsta kompānija. Kopš pērnā gada vasaras izstrādātā sistēma prezentēta vadošajā Tuvo Austrumu aizsardzības industrijas izstādē "IDEX 2019".

Jaunais ierocis sevī apvieno "Milrem Robotics" izstrādāto un ražoto bezpilota kāpurķēžu transportlīdzekli "THeMIS" un MBDA integrēto vidēja rādiusa raķetes palaišanas iekārtu "Impact", kurā ietilpst divas raķetes, kā arī pašaizsardzības ložmetējs.

"Šī divu savā laukā pašu modernāko tehnoloģiju kombinācija ir labs piemērs tam, kā robotizētās sistēmas pārveidos kaujaslaukus," britu militārajam medijam "UK Defence Journal" norādījis vadītājs Kuldars Vērsi, "[tā] būs ļoti efektīva, nodrošinot mūsu spēku drošību, kā arī palielinās spējas karot pret tankiem un citiem sauszemes mērķiem."

Prettanku robotu kaujaslaukā paredzēts vadīt ar bezvadu vai kabeļu sistēmas palīdzību, operatoriem atrodoties drošā attālumā. Sistēmai ir zema siltuma atdeve un trokšņu līmenis, lai tā paliktu maksimāli neredzama pretiniekam, vēsta MBDA pārstāvji.

Foto: Publicitātes attēls

"Milrem Robotics" dibināts vien 2013. gadā. Aptuveni gadu notikusi tirgus izpēte un pirmais universālais bezpilota transportlīdzeklis tapis nepilna gada laikā, cieši sadarbojoties arī ar Igaunijas Aizsardzības ministriju, Igaunijas Bruņotajiem spēkiem un Igaunijas Nacionālo Aizsardzības koledžu.

Bezpilota robots sastāv no diviem ar kāpurķēdēm apgādātiem moduļiem un tukšu centrālo platformu, kuru var pielāgot atbilstoši izmantošanas mērķiem. Robota "sirds" ir cita Igaunijas uzņēmuma "Skele+on Technologies" radītie elektrodzinēji, kuri nodrošina robota darbības laiku līdz pat desmit stundām.

Tā maksimālais ātrums ir 65 kilometri stundā, bet kravnesība 700kg. "Milrem" vadītājs Vēsi savulaik "Delfi" skaidroja, ka transportlīdzekli var izmantot ne tikai militārajā nozarē, bet arī civilajās nozarēs, piemēram, kalnrūpniecībā un lauksaimniecībā.

Savukārt MBDA ir Vācijas, Francijas un Eiropas Savienības pārvaldītā "Airbus Defence & Space", Lielbritānijas "BAE Systems" un Itālijas "Leonardo" kopēji piederošs koncerns, kas specializējies raķešu un raķešu sistēmu izstrādē un pārdošanā. Uzņēmumam ir ražotnes arī ASV. Daži no zināmākajiem koncerna produktiem ir "Mistral", "Apache", "Saber" un "MILAN" raķetes.

Uz bezpilota transportlīdzekļa uzstādītā raķešu palaišanas iekārta kopš 2017. gada nogales tiek plaši izmantota Francijas Bruņotajos spēkos, tostarp aktīvajās konflikta zonās, tādējādi aizvietojot "Milan" un "Javelin" raķetes, atzīmē uzņēmums. Tā ir pilnībā digitalizēta, nodrošinot iespēju attālināti novērot, mērķēt, kā arī vadīt raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!