Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta darbinieki, pārmeklējot no Krievijas iebraukušu kravas automašīnu, kuru vadīja Baltkrievijas pilsonis, atklājuši un konfiscējuši vikingu laika zobenu, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Automašīnas, kurai bija Krievijas reģistrācijas numura zīmes, vadītājam nebija atļaujas retā priekšmeta transportēšanai no Krievijas.

Muitnieki automašīnā meklēja kontrabandas alkoholu vai cigaretes, bet vadītāja kabīnē atrada vikingu laika zobenu.

ERR vēstīja, ka Igaunijas Valsts pieminekļu aizsardzības departamenta speciālisti secinājuši, ka 10.-11.gadsimtā izgatavotais zobens ir ļoti rets priekšmets un, lai gan ir sarūsējis, tas ir pilnībā saglabājies. Vēsturniekiem par sarūgtinājumu, nav izdevies noskaidrot vietu, kur atrasts šis zobens.

Tiek pieļauts, ka zobens atrasts Krievijas ziemeļos, un to veda uz Rietumeiropu, kur izsolēs par to varētu saņemt līdz pat 17 tūkstošiem eiro. Ja būtu zināma zobena atrašanas vieta, tā vērtība būtu lielāka.

Tā kā retais vēsturiskais priekšmets tika vests no Krievijas, Igaunijas speciālisti to vēlas atdot šīs valsts pārstāvjiem. Krievijas puse ir izteikusi gatavību zobenu pieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!