Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas robežsargi plāno kampaņveidīgi nojaukt bebru dambjus uz tās robežas ar Krieviju, lai tādējādi apkarotu kontrabandistu un citu nelegāļu darbību robežzonā, ziņo BBC.

Robežsardze gan uzsver, ka šie darbi ir svarīgi, lai spētu nosargāt ārējo ES robežu un novērstu preču nelegālu apriti pār robežu. Kontrabandisti dambjus var izmantot gluži kā tiltus, lai viegli šķērsotu upi.

Aģentūra ERR gan ziņo, ka policijai un robežsardzei problēmas sagādā to dambju nojaukšana, kuri iet pār tām upēm, kas pašas par sevi ir robežlīnijas. Šajos gadījumos dambjus pilnībā varot nojaukt, tikai pārkāpjot robežu.

Tomēr starpvalstu vienošanās paredz, ka, piemēram, kokus, kuri atrodas uz robežlīnijas var nocirst vai nu no Igaunijas zemes vai jebkuras vietas upē, taču, nesperot kāju uz Krievijas zemes. Kurš pēcāk iegūst nogāzto koku, tiek izlemts pārrunās ar vietējām Krievijas amatpersonām.

Arī dambju nojaukšanas gadījumi, kas gan nav līgumos paredzēti, prasa līdzīgu vienošanos. Un paredzams, ka tuvākajā laikā tāda starp igauņu un krievu amatpersonām tiks panākta. BBC ziņo, ka līdz šim gadā vidēji nojaukti aptuveni 30 bebru dambji.

Igaunija norāda, ka dambji no nacionālās drošības viedokļa ir problēma, kas īpaši jāņem vērā attiecībā uz Igaunijas atbildību par Eiropas Savienības ārējās robežas apsargāšanu ar Krieviju. Īpaša uzmanība tam pievērsta kopš valstī ieradušies simtiem NATO karavīri, lai atturētu Krieviju no agresijas pēc tās iebrukuma Ukrainā un Krimas okupācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!