Igaunija nopietni ķērusies pie plāna izstrādes, kā rīkoties militāras krīzes vai lielas dabas katastrofas gadījumā, atsaucoties uz laikrakstu "Eesti Päevaleh", ziņo portāls "Delfi.ee".

Jau pagājušā gada nogalē Igaunijas valdība nolēma, ka ir jārada rīcības koncepcija iedzīvotāju aizsardzībai militāra uzbrukuma vai plaša mēroga dabas katastrofas gadījumā.

Domāšana par iedzīvotāju aizsardzību ir svarīgs militārās atturēšanas elements, un tas nav jāuztver kā reālu kara draudu pazīme, skaidro Iekšlietu ministrijas un Valsts kancelejas izveidotās operatīvās grupas vadītājs Margo Klaoss

"Stihiskas nelaimes nevar novērst, bet militārus riskus noteikti var samazināt. Tas, ka iedzīvotāji ir labi sagatavoti, ir viens no argumentiem, lai neuzbruktu," viņš skaidro.

Aizsardzības programmas, pie kurām strādā ierēdņi, paredz, ka gan pašvaldībām, gan valstij jābūt gatavai situācijai, kad nav pieejami svarīgi pakalpojumi, piemēram, elektropadeve, vai rodas drošības apdraudējums.

Programmā arī tiks iekļautas norādes, kādām rezervēm un cik ilgam laika posmam būtu jābūt katrā mājsaimniecībā, lai krīzi pārvarētu. Tie ir pamata pārtikas produkti, ūdens, medikamenti, personīgās higiēnas piederumi un pirmās nepieciešamības preces. Tāpat jābūt zināmam variantam, uz kurieni doties no pilsētas dzīvokļa ar centrālo apkuri.

Iedzīvotāju aizsardzības koncepcijas izstrādē iesaistītas arī pašvaldības. Viens no piedāvājumiem paredz, ka vietējām varas iestādēm jāveido pārtikas un dzeramā ūdens rezerves, ko krīzes gadījumā izdalīt iedzīvotājiem, stāsta Klaoss.

Tāpat ir jāizstrādā programma, kā krīzes laikā informēt iedzīvotājus par notiekošo. Kā ātri, precīzi un pārliecinoši piegādāt cilvēkiem nepieciešamo informāciju.

Sākotnējo programmas versiju paredzēts iesniegt valdībā nākamā gada sākumā.

Pēdējo gadu politiskā situācija, Krievijai īstenojot agresīvu ārpolitiku, ir aktualizējusi ne vien militārās, bet arī civilās drošības jautājumus.

Lietuvas Aizsardzības ministrija pērn izdeva rokasgrāmatu ar padomiem, kā rīkoties kara gadījumā. Arī Latvijā 2015. gadā tika piešķirts finansējums bukletu un plakātu izgatavošanai par rīcību kara gadījumā.

Ar kādām precēm valsts gatavojas nodrošināt Latvijas iedzīvotājus apdraudējuma gadījumā, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!